Heinatalgutega saavad korda puisniidud

Riikliku Looduskaitsekeskuse Saare regiooni korraldamisel toimusid eelmisel nädalal Viidumäe looduskaitsealal Mäepea ja Laasmaa puisniitudel heinatalgud.

LKK Saare regiooni direktori Tõnu Talvi sõnul oli tänavune Viidumäe talgulaager juba kuueteistkümnes ning sellel osales 21 inimest Virumaalt, Võrumaalt, Mulgimaalt, Tartumaalt, Harjumaalt ja loomulikult Saaremaalt.

“Talgute käigus tehti korda üle kuue hektari haruldasi pärandkooslusi ning seda Saaremaa loodusele veel pool sajandit tagasi väga omaste, kuid tänapäeval peaaegu hävinud pool-looduslike koosluste traditsioonilise hooldamistöödega: käsitsi vikatiga ja väiketehnikaga heinaniitmine, käsitsi loovõtmine, kaarutamine, kokkuvedu, lisaks okste koristamine, maapinna tasandamine jm,” rääkis Talvi, kelle hinnangul on Eesti metsaheinamaana kasutusel olevad Eesti puisniidud loodusteadlaste hulgas rahvusvaheliselt tuntud kui erakordselt kõrge liigirikkusega elupaigad. “Näiteks on loodusteadlased Viidumäel Mäepea puisniidul loendanud ühel ruutmeetril kasvamas kokku 67 erinevat taimeliiki, mis on erakordne liigitihedus kogu maailma ulatuses,” tutvustas Talvi.

Lisaks talgutööle nauditi Viidumäe looduskaitseala ainulaadset loodust ning tutvuti ka Põhja-Saaremaa loodusväärtustega. Viidumäe puisniitude heinatalgute korraldamist toetas SA KIK.

Alanud nädalal toimuvad LKK Saare regiooni ja Eestimaa Looduse Fondi ühisel korraldusel vabatahtlike talgud Vilsandi rahvuspargis, kus Vilsandi saarel loopealsete kadakatest puhastamise ja karjaaia ehitamise läbi tehakse ettevalmistustöid loopealsete traditsioonilise karjatamise taasalustamiseks. 

Print Friendly, PDF & Email