Kolleegid peavad puhkajate arvelt topelt tööd rabama (4)

Kolleegid peavad puhkajate arvelt topelt tööd rabama

ÜKS INIMENE, MITU AMETIT: puhkuseperioodil on töötajad sunnitud pidama mitut ametit korraga.

Suvepuhkust nautima asuvad ametnikud teevad mitmel pool meele mõruks töölejääjatel, kel tuleb sama raha eest enese kanda võtta ka kolleegide töö, vahendasid TV3-e seitsmesed uudised.

Sama probleem valitseb ka Saaremaa ametiasutustes. Suvi on rohkete puhkuste aeg, tööd tuleb aga samamoodi edasi teha. Kui mõned vallad on otsustanud suvel minna kollektiivpuhkusele, kaotades nii ametnike asendamise küsimuse, siis teised peavad oma kolleegide asendamisega tublit vaeva nägema.

Orissaare vallavanem Raimu Aardam ütles, et vallas on puhkused korraldatud nii, et ametnikud saaksid üksteist asendada. Lisaks enda tööülesannetele ka puhkava kolleegi omadega tegelemise eest aga lisatasu ei maksta.

Töötajatele makstakse puhkusekompensatsiooni, mis peab korvama vahepeal õlule langenud suurema tööhulga, lisas Aardam.
Vallavanema arvates ei saa kellegi teise ülesandeid täitvale töötajale langeda oluliselt suuremat töökoormust, kui varem, kuna teist spetsialisti on väga raske asendada. Aardami sõnul saavad spetsialistid suvel inimesi vastu võtta ka mobiilselt.

Sarnaselt Orissaare vallaga ei saa ka Saare Maavalitsuse töötajad suvise lisatöö eest kõrgemat palka. Praegu maavanema kohuseid täitev Andrus Lulla saab endiselt maasekretäri palka, kuigi talle on lisandunud mitmed muud kohustused. Puhkustegraafik on tehtud nii, et keegi oleks igast osakonnast alati tööl, kes püüab siis tööalaseid probleeme lahendada, ütles Lulla.

Lulla sõnul ei ole siiski kõik ülesanded tööl olevate inimeste kaela veeretatud: “Inimesed, kellel on riigi poolt hüvitatud telefon, peavad olema pea 24 tundi päevas kättesaadavad”. Ametlikult maavalitsuses asendajaid ei ole.

Töötajad proovivad lihtsalt rohkemate ülesannetega hakkama saada. Lisatasu maksmist ei saa endale lubada, kuna palgafondid ei võimalda seda, ütles Lulla.

Suvel kiireid aegu üle elavas Kuressaare politseijaoskonnas puhkustest tekitatud lisakoormust ei nähta, ütles vanemkomissari Aare Allik. Kui kolleeg asendab samalaadse tööülesandega ametnikku, siis saab ta sama palka, mis varem. Kui aga asendatakse endast kõrgemat ametnikku, makstakse asendajale ka kompensatsiooni, lisas Allik.

Nii makstakse Kuressaare politseijaoskonna vanemkomissari Aare Alliku puhkusele minnes tema asendajale Alliku palka, Aardamit asendav abivallavanem peab aga leppima oma endise palgaga.
Sama palga eest mitme inimese töö tegemises ei ole sotsiaalministri ega ametiühingu arvates mitte midagi valesti.

Print Friendly, PDF & Email