Juhtkiri: Talletagem ajalugu (1)

Juhtkiri: Talletagem ajalugu

 

Ajaloo talletamine on meile olnud igiomane juba aastasadu. Erinevad esemed, kultuuripärand, inimeste mälestused. Kuna Eesti Vabariigi ajalugu on eriti kirev selle tõttu, et seda on püütud esitleda eri aegadel isemoodi, siis iga algallikas, mis kusagilt välja ilmub, annab suurepärase võimaluse minevikust ülevaadet saada.

Ajalooliste hoonete kordategemisel on varemgi huvitavat materjali leitud. Kas kõik ka õigetesse kätesse igakord satub, ei ole teada. Tublid on aga inimesed, kes midagi leides, selle ka spetsialistide kätte toimetavad. Peitmine iseenesest viitaks nagu millelegi.

Tänapäeval koguneb informatsiooni nii palju, et ei oskagi seisukohta võtta, mis võiks tulevikus ajaloolastele huvi pakkuda. Ka arhiveerimine on täiuslik ja midagi olulist ei tohiks kaduma minna.

Aga mis siis kui paneks mõne enda poolt saadud mulje kuhugi kirja, koguks kokku kusagile kaustikusse ja paneks selle peitu tulevasi aegu ootama. Äkki rikastaks nii tulevaste ajaloolaste tööd, kes peavad tänasest ajast kirjutades vaid arhiividokumente lappama!

Print Friendly, PDF & Email