Pimedate ööde festivali filmid on teel Kuressaarde

Saarlased võivad detsembris kolmel päeval osa saada Pimedate Ööde Festivali filmidest.

“Esimesed kokkulepped on tehtud,” kinnitas linna kultuurinõunik Heli Jalakas ja rääkis, et jutt oli tõepoolest kolmest päevast ja seega võib Saaremaal vaadata umbes kümmetkonda filmi. Üheks näitamiskohaks saaks kindlasti olema Kuressaare Linnateater.

Jalaka sõnul on Saaremaal mitmeid vanu filmiseadmeid, mis on vanaks jäänud, aga kui nende mõõtmed vastavad, siis võib-olla saab neid paigutada, kas kultuurikeskusesse või mujalegi. Probleem on filmirullidel näidatavate filmidega. “Ma väga ei tahaks festivali filme viia ööklubi seinte vahele.”

“Näitamisõigused on suhteliselt kallid,” märkis Jalakas. “PÖFF kannab mingi osa ise, aga ikkagi tuleb meil leida lisaeelarvest raha ja ilmselt ise kirjutada ka mõned projektid.” Vaatajaskond ilmselt ei ole nii suur, et see kataks kulud.

Samas ei ole Saaremaal võimalik eriti palju väärtfilme sisse tuua, sõltuvad ju kinonäitajad kinolevitajate valikust.

Hea uudis kinosõpradele on vahest ka see, et Euroopa komisjoni Eesti esinduse kultuuriürituste koordinaatorilt tuli linnale huvitav pakkumine eelmisel aastal PÖFFil osalenud filmi osas. “Novembrikuus on võimalik Kuressaare linnateatris eelmise aasta PÖFFi filmi näha. Ma olen mõelnud just kooliõpilaste peale,” sõnas Jalakas.

Kuressaarde võib jõuda Marjane Satrapi koomiksi “Persepolis” põhjal tehtud täispikk animatsioonfilm inimlikest väärtustest. Film räägib ühe väikese Iraani tüdruku sirgumisest ja pööretest tema elus, mille tõi kaasa islamirevolutsioon 1979. aastal. Prantsusmaa esitas antud filmi parima võõrkeelse filmi Oscari kandidaadiks.

Print Friendly, PDF & Email