Teeäärte niitmise vajalikkust nähakse valdades erinevalt (2)

Teeäärte niitmise vajalikkust nähakse valdades erinevalt

KAITSEMÜÜR PÄHKLA KÜLAS: Kaarma vallas võetakse eeskuju Gotlandist – teeääri ei niideta, kuna see peatab heitgaaside levimise teest kaugemale.

Suvisel ajal, kui rohi lokkab, suhtuvad vallad selle piiramisse kahetiselt. Osa leiab, et vallatee äärset rohtu ei peakski niitma. Teine osa arvab, et vabalt kasvav rohi riivab silma ning teeääred tuleks kindlasti rohust puhastada.

Hiljuti kurtis üks Kärla valla elanik, et nende külateed on rohtu ja võssa kasvanud. Kärla vallavanem Enno Pildre selgitas, et omavalitsusele kuuluvad teed on tõepoolest niitmata, kuid see ei olegi valla prioriteet number üks. Pildre sõnul on teeäärte korrashoid vaid esteetiline probleem. Samal ajal on vallal palju põletavamaid muresid, näiteks lasteaia ja kultuurimaja remont.

Pildre sõnul on vald oma teede ääri korrastanud vaid mõned aastad. “Aastakümneid olid teeääred niitmata,” kommenteeris ta. Vallavanem ei mõistnud, kust inimestel järsku nii suur mure rohuniitmise pärast tuli. Tänavu lubas üks Leisi valla ettevõtja Kärlale muru niitma tulla, kuid seni seda veel tehtud pole. Pildre andis siiski lootust, et suve jooksul käib niitja vallale kuuluvad teeääred üle.

Kaarma vallavanem Ülo Vevers aga sõnas, et nende vallas puhastatakse teeääri küll võsast, kuid rohtu ei niideta. “Gotlandil ka ei niideta,” kommenteeris Vevers. Tema sõnul ei lase selline käitumisviis heitgaasidel teeäärtest kaugemale liikuda.

Lümandas on vallale kuuluvate teede ääri aga kogu aeg niidetud. Valla keskkonnaspetsialist Lea Isup sõnas, et ka sel aastal niideti teeääri juba enne jaanipäeva. Kui raha jätkub, tehakse teine niitmiskord sügisel.

Sel aastal alustati vallale kuuluvate teeäärte korda tegemist ka Leisis. Vallavanem Ludvig Mõtlep ütles, et tööd jagub kolmeks-neljaks aastaks, enne kui kõigi vallale kuuluvate teede ääri korralikult niita saab.

“Vanast järjest on palju võsa jäänud,” kommenteeris ta. Sel suvel on Leisi valla kommunaalameti töötajad korra juba rohtu hävitamas käinud, teine niitmiskord veel tuleb. “Teeservad peavad ikka korras olema, muidu riivab silma,” ütles Mõtlep.

Print Friendly, PDF & Email