Tänane päev toob kaasa mitmeid karme hinnatõuse (3)

Alates tänasest tõusevad elektri ning alkoholi- ja tubakatoodete hinnad. Kuna aga hinnatõuse on sel aastal olnud väga palju, siis ei ole kaupmeeste sõnul märgata, et inimesed kallinevaid tooteid massiliselt ette varuksid.

Alkohol ja sigaretid kallinevad

Tänasest on alkoholi- ja tubakatooted kallimad. Seoses aktsiisimäärade tõusuga, võib alkohol kallineda 20 protsenti ja sigaretid 30.

“Alates homsest müüb tootja või maaletooja neid tooteid välja kallimalt,” selgitas Oma Saarele hulgilao Makros müügijuht Toomas Ringvee, täpsustades, et see, millise hinnaga poed varem varutud alkoholi müüvad, on iga müügikoha enda otsustada. Ringvee sõnul tõusevad osad hinnad kohe ja osad lähema kuu jooksul. Seda, kas inimesed enne hinnatõusu ka rohkem neid tooteid varuvad, Ringvee sõnul märgata ei ole. Tema hinnangul on alkohol üsna kallis.

Saaremaa Tarbijate Ühistu juhatuse aseesimees Tiit Saaremäel ei usu samuti, et inimesed alkoholi või tubakat ette oleksid varunud. “Ei ole, ja kui on, siis mitte märkimisväärselt,” täpsustas Saaremäel.

“Natukene ikka ette osteti,” ütles hulgilao Jomanda müügisekretär Janne Tambu, kuid lisas, et mitte märkimisväärselt. Tambu sõnul kallineb alkoholi hind keskmiselt 8–14 krooni pudel olenevalt margist ja kogusest.

Elekter kallineb viis protsenti

Vastavalt kevadel Konkurentsiametiga kokkulepitule hakkab tänasest kehtima ka Eesti Energia uus hinnakiri, mille kohaselt tõuseb elektri hind keskmiselt viis protsenti.

“Peale elektrienergia hinnale kinnituse saamist märtsi lõpus arvutasime välja uued Eesti Energia klientide hinnapaketid ja tegime võrgutasude ümberarvutuse,” ütles Eesti Energia energiamüügi osakonnajuhataja Jüri Johannson.

Ühele neljaliikmelisele perele, kes ostab elektrit hinnapaketiga Kodu 2 ja kasutab kuus 300 kilovatti elektrit, sellest pool öötariifiga, tähendab muudatus kuus lisakulu suuruses 18 krooni, teatas Eesti Energia.

Johannson rõhutas, et elektri eest tehtavaid väljaminekuid on võimalik ka klientidel endal juhtida läbi elektrisäästu. “Üks protsent aastas kokkuhoitud elektrit vähendab kodust elektriarvet 50 krooni võrra ja jätab maa alla 50 kilogrammi põlevkivi,” lausus ta.

Alates aasta algusest on Eestis kallinenud elekter, gaas, mootorikütus, alkohol ja tubakas ning praamipiletite hinnad.

Print Friendly, PDF & Email