Mõnuained – kas neid on tõesti vaja? (1)

Mõnuained – kas neid on tõesti vaja?

 

Tänapäeva noortel on tihti probleeme meelemürkidega. Alkoholi tarvitatakse varsti juba igal peol. Ma ei imestaks, kui kümne aasta pärast juuakse alkoholi sisaldavaid jooke juba esimeses klassis käiva lapse sünnipäeval.

Kas siis tõesti mõeldakse, et ilma alkoholita pole lõbus? Suurim katsumus poes on püsida kassa järjekorras joodiku taga, kes haiseb rämedalt viina ja suitsu järgi, otsekui oleks põõsa alt ärganud.

Hea küll, saan aru, et noorus on katsetamise aeg, kuid kui te alkoholi proovite, siis ärge jooge end kohe täis! Veine on tehtud juba ammustest aegadest näiteks Itaalias. Seal juuakse tänaseni veini toidu kõrvale. Eestlased kahjuks ei ole veinikultuurist õigesti aru saanud.

Noored, uimastamine on mõttetus!

Suitsetamine on üks kõige mõttetum asi. Miks seda tehakse, et lahe olla või? Kas on tõesti hea, kui hingad endale suitsu sisse? Kas sellega teenitakse ära sõprade austus? Jube vaatepilt on, kui inimene suitsetab, eriti noor. Mulle ei meeldi üldse, et naised suitsetavad.

Suitsetajatel on alati pigihais juures ja keegi teine ei taha nendega koos olla. Olen näinud tänaval suitsetavaid naisi, kellel on beebi lapsekärus. Üks naine puhus suitsu otse oma lapse peale. Kas see on siis mingi ema? Kas ta siis tõesti ei mõtle oma lapse tervisele?

Uuem mood on idamaadest toodud vesipiip, mis on sigaretist palju kahjulikum. Kõige hullem on see, et vanemad ostavad Egiptusest suveniiriks vesipiibu ja siis lasevad oma lastel seda kasutada, sest idamaades on see alaealiste seas legaalne. Ehk tuleks pigem vanemaid mõnuainete ohtlikkusest teavitada? Olen kuulnud inimesi ütlemas, et vesipiip pole kahjulik, sest sellel on filtrid ja vesi vahel. See aitab just kehal mõnuaineid paremini omastada.

Olen lugenud, kuidas pidudel on ilmunud alkoholi järel lauale kanep ja muud narkootilised ained. Minus tekitab see õudust, kui ma peaksin pärast narkootilise aine tarvitamist selle ori olema. Mõelge noored, te ju teate, kui ohtlikud need ained on. Miks te siis ikkagi “proovite” neid nii palju? Te olete uudistest kuulnud, kui narkomanid on enesetapu teinud või siis üledoosi saanud. Mõelge ka selle peale, et äkki satute te nii sõltuvusse, et hakkate ennast süstima. Judinad ajab peale!

Liiga palju alkoholireklaami

Koolis on meile küll ja küll mõnuainetest ning uimastitest räägitud. Oleme teada saanud, mis meiega juhtub, kui neid tarvitame, ent need ained ei kao mitte kuskile. Arvan, et liiga palju on alkoholireklaami. Õhtul telekast muid reklaame ei näegi, kui ainult alkoholi oma. Üldiselt olen aru saanud, et parimad “reklaamijad” on vanemad.

See on ikka nii, et mida vanem teeb, teeb ka laps järgi. Räägitakse, et kui seltskonnas kõik joovad, siis joo sina ka. Ma arvan, et tegelikult sõltub see isiksusest ja kui sinu iseloomu tugevusest. Noortel inimestel on sõbrad väga tähtsal kohal.

Kui noorel polegi midagi peale hakata, siis läheb ta halva poole, hakkabki suitsetama, jooma ja narkootikume tarvitama. Või on juhtunud sellised sõbrad, kes tervist ei väärtusta. Me elame vabas maailmas ja keegi ei sunni või keela inimesi, kes meelemürke kasutavad. Kõik sõltub inimese väärtushinnangutest.

Kõik, kes te suitsetate, joote või kasutate narkootilisi aineid, palun mõelge, miks te seda teete. Kui te ei leia vastust, siis jätke tegevus juba täna! Olen kindel, et pidutseda on isegi lõbusam ilma alkoholi ja teiste mõnuaineteta.

Linda Lapp
noor inimene

lindalapp@gmail.com

Print Friendly, PDF & Email