Juhtkiri: Kuhu küll kõik poed jäid… (9)

Juhtkiri: Kuhu küll kõik poed jäid…

 

Nõukaajal oli praeguse Kuressaare kesklinn täis toidupoode. Kas mäletate – Lemmik, Edu, Lossi, siis veel eraldi leiva-, liha-, piima-, kala- ja viinapood? Nüüd on ajad muutunud ja ainus kauplus, kust kehakinnitust osta saab, on Rae.

Aga sööma ju peab ning kui parajasti rattaid all pole, on keerukas jõuda ka linnaäärsetesse äridesse – kui need just kodu ligi ei asu.

Nii tundubki monopoolne Rae kesklinnas olema kõikide arengute tagajärg, sest kõik ülejäänud toidupoed, mis uue Eesti aja alguses ka linnasüdames tegutsesid, pole konkurentsile vastu pidanud.

Monopol ei ole aga hea asi, sest teeb tegijad laisaks – nagunii pole kliendil ju muud valikut. Las seisab pealegi sabas, mingu järjekorras või pool tundi! Müüjad, kes sellises tohuvabohus ning ilmselt suht väikese palga juures suudavad veel ostjat naeratades tänada, peaksid olema omanikule kullatüki eest.

Ilmselt on seda mõistnud konkurendid ehk äärelinna ärid, sest päris mitmeid naeratavaid endiseid Rae poe müüjaid võib kohata nende poodide kassades. Kas see ongi see tööjõuküsimus, millele viitab tänases lehes ka Rae poe juhataja?

Print Friendly, PDF & Email