Saaremaa piimatööstus lõpetab osa väiketootjate piima varumise (2)

Saaremaa piimatööstus lõpetab osa väiketootjate piima varumise

 

Saaremaa piimatööstus kavatseb alates järgmisest aastast lõpetada piima kokkuveo tootjatelt, kelle päevane toodang jääb alla 150 kilo. Muudatuse tõttu peab piimatootmise lõpetama kuni 20 väiketootjat.

“Saaremaa piim ostetakse kokku kolme 15 tonni mahutava autoga ja kui nendega peab väga palju mööda külateid sõitma ja pikki otsi tegema, siis on transpordikulud ülemäära suured,” ütles Oma Saarele Saaremaa piimatööstuse tegevjuht Andi Saagpakk (pildil), viidates kütusehinna pidevale tõusule. Praegu on piima kokkuveo piiriks vähemalt 50 kilo toodangut päevas.

Saaremaa liha- ja piimaühistu nõukogu liige Tõnu Post lisas, et eriti kalliks teeb transpordi suurte autode manööverdamine väikestes õuedes. “Mitte veeremine ise, vaid just auto startimine ja manööverdamine on tegelikkuses väga kallis, kombinaat ei saa endale sellega kahjumit põhjustada,” märkis Post.

Saagpaku sõnul sõltub piima varumise logistika siiski ka piima kvaliteedist. “Üks asi on numbriline piir, aga kui kvaliteet on ikka korras, siis võib-olla see number nii määrav pole,” lausus Saagpakk. Mööndusi võib teha ka juhul, kui tootja asub suure tee ääres.

Saaremaa liha- ja piimaühistu nõukogu esimees Paul Alas ütles Oma Saarele, et uus kokkuostupiir puudutab 15–20 tootjat. Samas võib aasta lõpuks olla lõpetajaid rohkemgi, sest nii mõnigi talunik paneb ameti maha ka seoses vanusega või tervislikel põhjustel. Praegu on Saare maakonnas umbes 130 piimatootjat.

Kärla valla väiketootja Mati-Alar Kallaste ütles, et nemad koos abikaasaga kavatsevad loomapidamise lõpetada. Piima kokkuveo uued piirkogused viitavad Kallaste sõnul aga soovile väiketootjatest lahti saada.

Tõnu Posti hinnangul on kokkuveo piiri tõstmine kindlasti probleemne, kuid võimalus on ju tegeleda ka lihaveiste ja lammaste kasvatamisega. “Ega see kõige kergem variant ole, kui oled harjunud midagi tegema ja pead nüüd hakkama ennast ümber õppima. See on alati natukene keeruline,” tõdes Post. Kokkuostetud piima kogus väiketootjate lõpetamisega seoses ei vähene, sest suurtootjad on võimelised katma puudujääva osa toodangu kasvu arvelt, lisas Post.

Print Friendly, PDF & Email