Tõnise talu Muhumaal sai etnomotiividega uksed

Tõnise talu Muhumaal sai etnomotiividega uksed

 

Teisipäeval ja kolmapäeval katsid Tartu kõrgema kunstikooli tudengid Muhus Paenase külas Tõnise talu seitse ust Muhu motiividega.

“Popp on etnopop,” ütles tudengite juhendaja Heli Tuksam muigvel sui ja rääkis, et kavandite koostamisel lähtusid nad eelkõige etnopopist. “Ausalt öeldes olin mina hästi meeldivalt üllatunud, et noori võib etnograafiline motiiv niivõrd inspireerida.” Tuksam lisas, et see töö haakus väga hästi sellega, et tudengid olid just värskelt läbinud sissejuhatuse rahvakunsti alustesse, ja märkis, et neil pole nii otsese haakuvusega tööd varem olnudki.

“See oli päris paras esimese kursuse töö,” tutvustas Tuksam näitust uste kavanditest ja juhatas uksi vaatama.

Projekt “Kavandid Tõnise majatalu uste tarbeks” kulmineerus uste reaalse maalimisega kohapeal ning selles osalesid Tartu kõrgema kunstikooli maali ja restaureerimise eriala esimese kursuse tudengid Evelin Linno, Jane Lappo, Laura Müürsepp, Liis Kaljo, Liisa Kivimäe, Sandra Nihvelt ja Varje Õunapuu Tuuli Puhveli ja Heli Tuksami juhendamisel.

“Kuna eelmisel suvel peatusid siin kunstiõpetajad ja kuna siin on niipalju uksi, mis vajavad värvimist, siis tuligi idee, et siit võiks tulla väga hea projekt,” rääkis Tõnise talu perenaine Soile Siltanen.

Seitse tudengit maalisid igaüks ühe ukse. Kasutatud oli nii Muhu triipe, lilli kui ka mustreid.

Tudengid olid, enne kui nad saabusid Tõnise tallu, näinud hoonetest vaid fotosid. Kohale jõudsid nad esmaspäeva õhtul ning kasutades põhjamaa valgeid öid, tegid ustele krundid. Nii jõudsidki nad kahe päevaga valmis töö, mis pidi algselt kestma kolm päeva.

Print Friendly, PDF & Email