Otsa Mihkel Ratlast leidis haruldase eluka

Otsa Mihkel Ratlast leidis haruldase eluka

 

Ratla küla Otsa talu peremees Mihkel Kuningas leidis oma koduaiast päevakoera meenutava umbes kümne sentimeetri pikkuse ja täiskasvanud mehe sõrmejämeduse eluka, kellele elupõline maamees ei osanud nime anda. Kutsumata külalist käis vaatamas ka perenaine Aili, kes elukat nähes samuti imestust avaldas. Naabridki käisid kaemas, oskamata loomakese kohta musta ega valget öelda.

“Kolm päeva tagasi panin rööviku õues vana kännu peale. Imelik, siit kaugemale pole ta roomanud. Ühel hommikul sirutas ta end kännu otsas, teisel hommikul leidsin looma kännu kõrvalt maast. Kui kaua ma seda siin hoian?” rääkis talumees üleeile õhtul lehemehele.

Oma Saar informeeris Mihkel Kuninga omapärasest leiust looduskaitsekeskuse Saare regiooni direktorit Tõnu Talvit. Foto järgi tegi Tõnu Talvi kindlaks, kellega tegu.

“Tegemist on kedriklaste sugukonda kuuluva liblika – papli-lehekedriku (Gastropacha populifolia) röövikuga. Papli-lehekedrik on Euroopa kesk-lõunaosas ja Siberi lõunaosas kuni Vaikse ookeanini levinud hämarikuliblikas, kes on Eestis oma levila põhjapiiril.

Seetõttu meil suhteliselt haruldane liblikaliik, näiteks Lõuna-Soome on ta areaal laienenud alles 21. sajandil (kliima soojenemine!). Elupaigaks metsad, pargid, lehtpuusalud. Juulis-augustis lendavad valmikud (st liblikad) ei toitu, nende röövikud toituvad erinevate lehtpuude (ennekõike haavad, paplid, pajud) lehtedest.

Kuna papli-lehekedrik on meil oma areaali põhjapiiril ja tema levila on tõenäoliselt ennekõike kliima muutuste tõttu põhja poole nihkumas, pakuvad sellised teated ka loodusteadlastele huvi. Tänusõnad Mihkel Kuningale info eest! Ootame loodusvaatlejailt edaspidigi huvitavat teavet,” rääkis Tõnu Talvi.

Print Friendly, PDF & Email