Vinträim Kuressaare linnuses

Vinträim Kuressaare linnuses

 

Saaremaa muuseumi loodusosakonnas on nüüdsest võimalus vaadata selle Sõrve vetest püütud hiidräime mulaaži, kelle väljapüüdmisest Oma Saares aasta tagasi, 15. mail 2007 artikkel ilmus.

Tänu tublidele Sõrve kalameestele, kes huvitavast ja suurest kalast muuseumile märku andsid, on nüüd kõigil külastajail võimalus seda küllaltki haruldast kala imetleda. Mulaaž on 2007. aasta mais Rahuste vetest püütud 50 cm pikkuse vinträime täpne koopia. Selle valmistas MTÜ Studio Viridis Loodusharidus, rahaliselt toetas mulaaži valmistamist keskkonnainvesteeringute keskus.

Vinträim on Saaremaa vetes suhteliselt harva esinev heeringaline, kes võib kasvada kuni 55 cm pikkuseks. Enamasti on ta väiksemamõõduline. Hiidlased kutsuvad vinträime täpikalaks, mis viitab kala välimusele – külgedel kulgeb piki keha rida tumedaid täppe. Saaremaal on seda hiiglaslikku räime kutsutud kapuskaks ja peetruse kalaks.

Sirje Azarov

Print Friendly, PDF & Email