Juhtkiri: Karjakasvatuse rekord (2)

Juhtkiri: Karjakasvatuse rekord

 

Keskealised ja vanemad inimesed mäletavad aegu, kui majandites piimakarja aastane väljalüps lähenes 4000 kilole. Kes sellele latile end sättida suutis, sai au ja kuulsust kuipalju. Preemiad, aukirjad, ordenid, autoostuload. Aupaistet said peale vaevanägijate veel muudki asjapulgad kolhoosi partorgist kuni kõrgete “ninadeni” välja. Komöödia missugune. Paras kunagi lastelastele jutustada.

Tänapäeval ei pinguta sellise tulemuse nimel enam mitte keegi. Õigemini pole tänapäeval mõtet sellist karjamajandust viljeleda.

Levinud hirmujutud Eesti põllumajanduse väljasuretamisest ei ole tõeks osutunud. Ettevõtlikud põllumehed on üle läinud teaduslikul alusel baseeruvale tootmisele. Kaasaegne farm, tipptehnikaga varustatud tootmisruumid, koolitatud töötajad, hea palk, haritud tootmisjuhid. Peetakse tõuloomi, kellele on tagatud kõrge kvaliteediga sööt, veterinaaride järelevalve ja hoolitsus tublidelt farmitöölistelt.

Selline on tänane loomakasvatus, kust tulevad kaasaegsed rekordid. Eesmärgiga toota rohkem ja väiksemate kuludega. Ikka selleks, et rikastada meie toidulauda Eestimaise toodanguga.

Print Friendly, PDF & Email