Saaremaa abituriendid kirjutasid iseendaks jäämisest ja hirmudest

Saaremaa abituriendid kirjutasid iseendaks jäämisest ja hirmudest

 

Laupäeval kirjutasid abituriendid üle Eesti lõpukirjandit. Suur osa õpilasi Saaremaa neljast gümnaasiumist valis kümnest etteantud teemast välja kaks: “Olla nagu kõik või jääda iseendaks?” ja “Tänapäeva maailma hirmud”.

Õpilased teemadest
Mida arvavad teemadest need, kes pidid sel aastal kirjutama? Oma Saar küsitles mõnda värskelt kirjutamast tulnud noort inimest.

Kuressaare gümnaasiumi kolm tütarlast Kädi Tänav-Tänak, Karit Jõgi, Aivi Aavik rääkisid nii: “Armastusteemasid otseselt ei olnud ja elust enesest ei olnud nagu ka midagi.” Samas täiendasid nad üksteist: “Aga kaks teemat oli, mis puudutasid – hirmudest ja teine oli see, et peab teistest erinema.” Kõik ülejäänud 8 teemat olid väga rasked olnud. Üks tüdrukutest arvas, et neid kahte teemat “Olla nagu kõik või jääda iseendaks?” ja “Tänapäeva maailma hirmud” valivad paljud.

Koridorides vahetasid muljeid nii mõnedki abituriendid. Jutule sain Pille Maripuu ja Kadi Mägiga. “Tegelikult olid teemad kerged. Kui algul raadiost kuulasin, siis mõtlesin, et polegi sobivat, aga kui rahulikult järgi mõelda, siis oli küll,” sõnas üks tütarlastest ja teine lisas, et tema jaoks olid teemad küll rasked.

“Mina võtsin teema “Olla nagu kõik või jääda iseendaks?”. Valisin kolmveerand tundi, mu arust olid kõik head. Aga selle teemaga ei tohiks läbi kukkuda. See on selline kindel,” rääkis Kuressaare gümnaasiumi õpilane Maarja Nuut.

“Mina kirjutasin teemal “Tänapäeva maailma hirmud”, sest tundsin, et see jätab kõige rohkem võimalusi. Mõnes mõttes olid teemad head, kuna need olid suhteliselt laiad, said ise täpselt valida, millest kirjutada, aga samas oleks võinud olla ka mõni natuke konkreetsem teema,” arutles Saaremaa ühisgümnaasiumi õpilane Riin Aljas.

Õpetajad teemadest

“Minu meelest väga kirjutatavad teemad olid sel aastal ja mulle isiklikult meeldisid rohkem kui eelmise aasta omad. Selles mõttes, et nad olid kuidagi konkreetsed ja rohkem üheselt mõistetavad,” konstateeris Saaremaa ühisgümnaasiumi õpetaja Rita Ilves. “Eelmisel aastal oli selliseid teemasid, mis tundusid pealtnäha lihtsad, aga millega oli väga kerge orki lennata.”

“Ses suhtes on armas, et tegelikult on kõik valdkonnad esindatud,” kommenteeris teemasid Kuressaare gümnaasiumi õpetaja Marit Tarkin. “Teinekord on niimoodi, et näiteks mõni suur kunstiarmastaja ootab nii kunstiteemat ja kui talle otseselt sõna “kunst” teemas ette ei anta, siis ei oska ta avastada, et kunstist saab kirjutada ka väga paljude teiste teemade all.”

“Kui teemasid raadiost ette loeti, oli tunne, et kõik nad on sellised üldised ja vabateema kirjandid,” rääkis oma esimesest reaktsioonist tänavuste teemade kohta KG õpetaja Merle Rekaya. “Aga kui sai pilgu peale heita, siis vähemalt viiel-kuuel sarnasel teemal oleme me proovikirjandid läbi kirjutanud. Kui nad natuke mõtlesid ja maha rahunesid, siis oli neil avastamisruumi küll,” arvas ta.

Selle aasta ekasamikirjandi teemad:

1. Võrdsete võimaluste Eesti
2. Mis viib elu edasi – kultuur või kapital?
3. Virtuaalsed inimsuhted
4. Tänapäeva maailma hirmud
5. Sport tähendab võitude hinda ja kaotuse kibedust
6. “Eesti suurim turvalisusrisk on harimatus.” (Jaak Jõerüüt)
7. Olla nagu kõik või jääda iseendaks?
8. Kunst avab tee maailma mõistmisele
9. “Sõjalt ei saa oodata mingeid hüvesid.” (Vergilius)
10. Ajakirjandus peab ühiskonda parandama

Print Friendly, PDF & Email