Lasteaialapsed saavad uue siiliaabitsa (1)

Lasteaialapsed saavad uue siiliaabitsa

 

Eile esitleti Saare maakonna lasteaednikele uut, lasteaialastele mõeldud aabitsat, mille on välja andnud kirjastus Ilo ning valmis kirjutanud Rocca al Mare kooli lasteaia juhataja asetäitja ja õpetaja Tea Oll, Postimehe ajakirjanik Sulev Oll ja pildid joonistanud vabakutseline kunstnik Valdek Alber. Lisaks aabitsale on autoritel plaanis üllitada ka töövihik koos muusikalise osaga.

Uue aabitsa maskotiks on siil, kes usinalt toimetab iga pildiseeria peal. “Mõtlesime, et siil on selline tark loom, kes andis isegi Kalevipojale nõu, miks ta ei võiks siis lastele tarkust jagada,” rääkisid õpiku autorid.

Tea Oll ütles, et aabits sündis kirjastuse ettepanekul ning ta mõtles kaua, milline see olla võiks, mis võiks olla oluline ühe lasteaialapse jaoks. “Aabitsasse saigi pandud see, mis peaks olema meie kõigi jaoks tähtis: kuidas see maailm eksisteerib, meie lähedased, meie maa, meie keel ja kultuur – see, et me hoolime ja märkame üksteist,” rääkis Tea Oll, märkides, et lisaks lugemaõpetamisele on aabitsasse pandud just need teemad.

Ehkki sel kevadel ilmunud aabits on mõeldud eelkooliealistele lastele, saab seda kasutama hakata juba kolmandast eluaastast, sest selles vanuses lapsed vaatavad pilte ning ütlevad nende järgi sõnu, uurivad, mis piltide peal on. “On ju ka neid lapsi, kes juba 3–4-aastaselt loevad,” nentis Tea Oll, lisades, et lapsed on erinevad ja õpivad ka lugema väga erinevalt. Tema sõnul saab aabitsat kasutada lasteaias mitme aasta jooksul.

Kuressaare 7. lasteaia saal oli eile täis lasteaednikke, kes rõõmsalt tegid Tea Olli näpunäidete järgi harjutusi. “Tehke lahti leheküljed 22–23 ning öelge, milliseid elutuid ja elusaid hääli te neil piltidel märkate,” palus Tea Oll. Kirja said elutud hääled: kriuks, kääks, kohin, vurin; ning elusad hääled: pzzz, ka-ka-ka, möö.

Sulev Oll soovitaski lasteaiaõpetajail ennast koos aabitsaga proovile panna ning uusi teadmisi leida kas teatmeteostest või internetist. Annavad ju Valdek Alberi joonistatud süžeepildid fantaasialennuks palju võimalusi lastele seletades, miks mingi asi just nii on.

“Kuigi kõige raskem on keerulisi asju lihtsate sõnadega öelda,” tõdes Sulev Oll, kes ise raamatusse kirjutanud luuleread. Aabitsa autorid soovitasidki õpetajatel õppetööle loominguliselt läheneda ning Tea Oll rääkis, kuidas on alati palju nalja saanud, kui lasta lapsel teha sellise roti häält, kes hakkab vorsti närima.

Aabitsa esimene tiraaž on juba läbi müüdud ning nüüd oodatakse kordustrükki.

Print Friendly, PDF & Email