Süüta küünal endise naiskodukaitsja koduväravas (1)

Pühapäeval, 20. aprillil on naiskodukaitse mälestuspäev, millega meenutatakse neid naiskodukaitsjaid, keda represseeriti tegevuse eest isamaalises organisatsioonis. Sel puhul toimuvad mälestusteenistused kirikutes üle Eesti.

Saaremaal on naiskodukaitse mälestuspäeva jumalateenistus Kaarma kirikus, kus muuhulgas õnnistatakse ka ajalooliselt esimene naiskodukaitse Saaremaa ringkonna lipp.

Lisaks jumalateenistusele kutsub naiskodukaitse Saaremaa ringkond kõiki saarlasi süütama mälestuspäeva õhtul kell 20 küünlaid endiste naiskodukaitsjate koduväravas, et avaldada tänu meie esiemadele, kes pidasid tähtsaks oma kodu ja isamaad.

Naiskodukaitse ajalugu on Saaremaal vähe uuritud ning ennesõjaaegsest organisatsioonist on säilinud ka väga vähe dokumente. Teame, et naiskodukaitse likvideerimisel 1940. aastal kuulus organisatsiooni Saare maakonnas 900 naist, kuid aastate jooksul oli helesiniste kleitide kandjaid kindlasti tunduvalt rohkem.

Seepärast oleme tänulikud, kui head inimesed, kelle kodumajas on kunagi elanud naiskodukaitsja, annaksid sellest ka meile teada kas siis tel 55 25 105 või e-posti aadressil ritaloel@gmail.com (Rita Loel) või jätaksid info Kaitseliidu Saaremaa maleva korrapidajale (tel 45 30 471).

Samuti palume teada anda, kui soovitakse küünalt, mida endise naiskodukaitsja koduväravas süüdata.

Print Friendly, PDF & Email