STÜ ei kavatse poodide lahtiolekuaegu muuta (2)

STÜ ei kavatse poodide lahtiolekuaegu muuta

 

Saaremaa Tarbijate Ühistu ei kavatse kaasa minna Selveri kauplusteketi algatusega vähenda kaupluste lahtiolekuaega. “Meie oma lahtioleku aega ei muuda ning suuri muudatusi selles osas ei tule,” ütles Oma Saarele Saaremaa Tarbijate Ühistu juhatuse esimees Peeter Kilumets, kelle sõnul jäävad endiselt kehtima suvised ja talvised poodide lahtioleku graafikud.

“Kuressaare talvine õhtune tänavate tühjus näitab, et kella 11-ni pole vaja ühtegi poodi lahti hoida,” lisas Kilumets.

Kokkuhoiuvajadusele viidates on Selveri kaubanduskett vähendanud Tartus oma kaupluse lahtiolekuaega kella üheteistkümne asemel kella kümneni õhtul. Selveriga ühte kontserni kuuluva Tallinna Kaubamaja juht Raul Puusepp on öelnud, et kokkuhoiuvajaduse tõttu seisab lahtiolekuaegade ülevaatamine lähiaastail ees kõigil kaubandusettevõtetel. Tulevikus võivad poed uksed sulgeda veelgi varem. Euroopa eeskuju pakub lahtiolekuajaks 10–18.

Kilumets arvas, et lahtiolekuaegade muutmisel ei saa arvestada ainult majanduslikke näitajatega, sest üsna olulist rolli mängib harjumuse jõud. “Poes käimise harjumused ei saa muutuda üleöö,” nentis Peeter Kilumets, lisades samas, et Saaremaal ei ole sellega probleemi, kuna põhilisemad sisseostud tehakse tavaliselt enne kella 8 õhtul ning kella kümne ajal ei osteta enam midagi suurt ja olulist.

Peeter Kilumets rääkis, et Saaremaa olud on veel selle poolest erilised, et siin on 8 kuud halli aega ja 4 kuud suvist ja aktiivset aega. “Suvel on ilmselt ka vajadus poodide lahtioleku järgi suurem,” mainis Kilumets. “Aga kohalik inimene suudab oma aega planeerida ja poodide lahtioleku aegade muutmises ma probleemi ei näe,” lausus STÜ juhatuse esimees.

Ka teenindajatel on vaja lapsed magama panna

“Siin mõned on sõna võtnud, et need teenindajad, kes nii hilja poodides teenindavad, peavadki seal olema,” refereeris Kilumets SL Õhtulehes avaldatud Selveri lahtiolekuaegu puudutava artikli kommentaari.

“Varem oli nii, et kaubanduses olid peaaegu 100% mehed,” selgitas Kilumets, märkides, et nüüd on teised ajad ja kogu töö teevad ära naised.
STÜ juhatuse esimees lisas, et samal ajal on ka teenindajatel perekonnad ja kui teenindaja kell 10 õhtul töö lõpetab, peavad lapsed juba magama pandud olema. “Naised peavad ka lapsi kasvatama ja perekonna eest hoolitsema,” ütles Kilumets, nentides, et paraku on naised Eesti kaubanduses kandev jõud. “Seda lahtiolekuaegade küsimust tuleks ka sellest vaatepunktist lähtuvalt kaaluda,” mainis ta.

Lahtiolekuaja lühendamine on majanduslikult mõistlik
Peeter Kilumets ütles, et praeguse tööjõupuuduse juures on lahtiolekuaegade muutmine suurtes poodides majanduslikult väga mõistlik. “Sa pead hoidma oma tööjõudu ja kuna tööjõudu on niigi vähe, siis on see hea lähenemine,” nentis ta.

Samal ajal vähendab selline lähenemine ka tööjõukulusid, sest kaubandusettevõtte kõige suuremad kulud tulenevad just tööjõu peale kulutatust. “See on pikem protsess ja kui teised kaubandusettevõtted sellega kaasa lähevad, siis võib Lääne-Euroopa poodide lahtioleku aeg ka meieni jõuda,” arvas Kilumets.

STÜ juhatuse esimees märkis, et Lääne-Euroopas ja Skandinaavias hindab inimene oma aega rohkem. Ta lisas, et kui praegu on selline periood, kus majanduslik tase sunnib rohkem tööd tegema ja rohkem rabama, siis vastava heaolu taseme saavutamisel muutuvad ilmselt ka väärtushinnangud.

Print Friendly, PDF & Email