Priidu naasis kodusaarele

Pärast veidi üle kuu kestnud tagasilendu Aafrikast on must-toonekurg Priidu jõudnud lõpuks koju Saaremaale.

Eestist pärit ja raadiosaatjatega varustatud lindude tagasirännet jälgiv ornitoloog Urmas Sellis ütles, et Sõrve poolsaarele jõudis Priidu 7. aprilli pärastlõunal kella kolme paiku.

“Tänased andmed kinnitavad, et seni on Priidu mööda kodusaart ringi lennanud, ilmselt üle vaadates oma kunagisi toitumispaiku,” rääkis Sellis eile Oma Saarele. “Kuid ööl vastu 9. aprilli on ta viibinud oma Hakjala kandis asuva pesa lähistel.”

Tagasilennul Aafrikast Saaremaale kordas Priidu enam-vähem sama marsruuti, mida mööda ta läinud aasta suve lõpul ja sügisel talvituma siirdus.

Priidu kaasa Piia viibis 8. aprilli õhtu seisuga Ukraina loodeosas Volõnski oblasti territooriumil. Lääne-Virumaalt pärit must-toonekurg Raivo aga oli 8. aprilli õhtul kuskil Minski ja Vilniuse vahepeal.

Priidu tagasiränne Kesk-Aafrika vabariigist Saaremaale algas 5. märtsil kella kaheksa ja üheksa vahel hommikul, mil ta alustas lendu kirde suunas. Sudaani niisutuskanalitel talvitunud Piia alustas kojulendu Saaremaale 7. märtsi hommikul kohaliku aja järgi veidi enne kella üheksat.

Kuna kohe pärast Euroopasse jõudmist tegi Piia Doonau-äärsetel aladel pikema vahepeatuse, siis saavutas Priidu tema ees mitmepäevase edumaa.

Print Friendly, PDF & Email