Priidu peaks nädala teisel poolel Saaremaale jõudma

Priidu peaks nädala teisel poolel Saaremaale jõudma

 

Hakjala kandist pärit raadiosaatjaga varustatud must-toonekurg Priidu peaks linnuteadlaste arvates paari päeva pärast koju jõudma, tema kaasa Piia kogub aga veel jõudu Doonau kallastel.

Ornitoloog Urmas Sellise sõnul näitasid ööl vastu teisipäeva satelliidi vahendusel laekunud andmed, et Priidu asus Poolas, Varssavist umbes 70 kilomeetrit ida pool.

“Läinud nädalavahetusel tegime reisi mööda Viljandi- ja Pärnumaad ning selgus, et neljast vaatlusalusest pesast kolme oli must-toonekurg juba saabunud,” rääkis Sellis. “Siit võib oletada, et Priidu just nagu taipaks oma liigikaaslaste kohalolekut ja on viimastel päevadel teekonnal kodumaa suunas korraga suhteliselt pika vahemaa läbinud.”

Tuisuse ja tormise aja veetis Priidu Ukraina lääneosas Karpaadi mäestikus Lvovi oblasti territooriumil. Ööl vastu 1. aprilli oli ta aga juba Kesk-Poolas ning kui selline lennutempo jätkub, siis võib Sellise sõnul loota, et kaasa suhtes ligi nädalase edumaa saavutanud Priidu jõuab oma pesakohta Hakjala kandis kas neljapäeval või reedel.

Eilehommikused andmed näitasid, et Piia on pidama jäänud Doonau kallastele, Bulgaaria ja Rumeenia piiri lähistele. “Küllap Piia mõtleb, et las vanamees naaseb koju varem ja teeb tema tagasitulekuks korteri korda,” märkis Sellis naljatades. Samas lisas linnuteadlane, et kindlasti on kurgede toidulaud praeguse kevadise üleujutuse ajal Doonau jõgikonnas väga rikkalik, pakkudes lindudele head võimalust enne viimast pingutust jõuvarusid koguda.

Küsimusele, kas alati naaseb isaslind emaslinnuga võrreldes pesakohale varem, vastas Urmas Sellis: “Üldiselt meil selline ettekujutus on, kuid alati pole meie ettekujutus vastavuses sellega, mis looduses tegelikult toimub.”
Piia ja Priidu alustasid tagasirännet märtsi alguses.

Print Friendly, PDF & Email