Suri kunstnik Ando Keskküla

Suri kunstnik Ando Keskküla

 

Laupäeva hommikul suri tunnustatud maali- ja videokunstnik, Eesti Kunstiakadeemia kauaaegne rektor ja kunstnike liidu esimees Ando Keskküla, teatas Eesti Kunstnike Liit.

Ando Keskküla (fotol) sündis Saaremaal Pöide vallas 24. märtsil 1950 ja lõpetas ERKI disaini erialal 1973. aastal. Avalikkusele sai ta tuntuks avangardkunsti rühmituse SOUP´69 koosseisus. “Jahedad, hüperrealistlikus laadis maalitud maalid tõid talle kiire tunnustuse ja maalikunsti uuendaja maine,” öeldakse kunstnike liidu järelhüüdes.

Keskküla oli aastatel 1974–1977 kunstnike liidu konsultant, 1977–1987 Eesti NSV Kunstifondi peakunstnik, aastast 1985 kunstiakadeemia õppejõud, 1993. aastast professor, 1976. aastast kuulus ta Eesti Kunstnike Liitu ja 1989. aastast Eesti Disainerite Liitu.

2001. aastal autasustati Ando Keskküla Valgetähe IV klassi ordeniga. Kunstniku maaliloomingu silmapaistvaid näiteid on Kumu, Tartu kunstimuuseumi ja Tallinna kunstihoone fondi kogudes ning Ludwigi muuseumis Kölnis. 1999. aastal esindas Ando Keskküla (koos Peeter Pere ja Jüri Ojaveriga) Eestit Veneetsia biennaalil interaktiivse videoinstallatsiooniga “Hingus”.

Ando Keskküla loomingu viimane suurem ülevaatenäitus oli 2000. aasta kevadel Tallinna kunstihoones.

Print Friendly, PDF & Email