Sotsiaalminister vähendab haiglate öövalve kahele arstile (2)

Vaatamata mitme haigla vastuseisule, allkirjastab sotsiaalminister Maret Maripuu sel nädalal määruse, mis kohustab üldhaiglates öövalves pidama vaid kahte arsti, teatas ETV24.

Ministeeriumi tervishoiupoliitikajuhi Heli Paluste sõnul ei tähenda uus määrus seda, et üldhaiglal pole enam lubatud vajadusel rohkem kui kahte arsti öösiti valves hoida, kuid see võimalus jäetakse haigla otsustada.

Ministeeriumi hinnangul annab uus valveringide korraldus haigla juhile võimaluse organiseerida personali ratsionaalsemalt ja säästvamalt. Samuti võimaldab see patsiendi jaoks parandada teatud teenuste kättesaadavust ehk suunata vabanenud ressurssi, mis tõenäoliselt tuleb tööjõukulude kokkuhoiust, näiteks ambulatoorsete teenuste osutamisele.

Paluste rääkis ETV24-le, et määrus suurendab valveteenistusele eraldatavat rahasummat kokku 53, 5 miljoni krooni ulatuses, kuid üldhaiglad uue määruse järgi raha juurde siiski ei saa. Küll aga andvat määrus võimaluse optimeerida oma kulusid.

Uue määruse osas on seni suurimat pahameelt väljendanud Kuressaare haigla, pidades määrust saarlaste ja Saaremaa külaliste jaoks ohtlikuks põhjusel, et kui mandril on võimalik pea tunniga jõuda kõikjalt kõrgema kategooria haiglasse, siis Saaremaal selline võimalus puudub.

Üldhaiglatelt nõutakse, et alates aprillist oleks öösiti valves kaks arsti, kellest vähemalt üks on erakorralise meditsiini arst või erakorralise täiendõppe läbinud arst. Kui haiglas on sünnitaja, siis nõutakse günekoloogi kohalolekut, et kindlustada sünnitaja hea teenindamine.

Print Friendly, PDF & Email