Opositsiooni liige kahtlustab linnavalitsust suunatud riigihankes (18)

Opositsiooni liige kahtlustab linnavalitsust suunatud riigihankes

 

Kuressaare linnavalitsuse läbiviidud hange ja 62 500 krooni suuruse lepingu sõlmimine ainsa pakkuja OÜ-ga Cosmoskva on tagajalgadele ajanud linnavolikogu revisjonikomisjoni. Küsimusi hanke läbiviimise kohta on ka linna riigihangete seaduslikkust hinnanud eksperdil ning linnavolinikel. “Siin on näha, kuidas ühte asja läbi ei tohi viia või on see läbi viidud nii, et töö tegijaks on täpselt see, keda sina tahad,” ütles volikogu opositsioonis olev Arvo Ader (fotol) eile Kadi Raadio saates “Keskpäev”.

Samas saates osalenud linnavolikogu esimehe Toomas Takkise sõnul pole aga Kuressaare-taolisele väikesele linnale suhtekorraldusteenust üleüldse vaja.
Suunatud hange?

Üleeilsel linnavolikogu istungil tundis revisjonikomisjoni esimees Lea Kuldsepp huvi e-suhtekorraldusteenuse hanke kohta, mille võitis senise linna suhtekorraldaja Priit Pruuli osalusega firma. Ülejäänud hankele kutsutud, Eesti PR-maastiku gigandid, loobusid. Kuldsepa sõnul on küsimusi hanke läbiviimise kohta ka hiljuti linna eelmise aasta hankeid hinnanud ekspert Toivo Piikil. Linnapea pareeris Lea Kuldsepa küsimused väidetega taolise teenuse eksperimentaalsusest, vajalikkusest ja hinnavõidust võrreldes kohapeal asuva suhtekorraldajaga.

Samas märkis linnapea nii volikogus kui ka BNS-le antud ütlustes, et kuna senine suhtekorraldaja Priit Pruul otsustas suunduda Tallinna, soovis Kuressaare linn Pruuliga tööd jätkata. “Soovist mitte kaotada lõplikult veel üht noort ja haritud inimest Saaremaalt Tallinna kasuks, palus linnavalitsus ka tema firmal konkureerida,” oli Tiiduse sõnum BNS-le.

Kohalikku PR-firmat ei kutsutud

Linna 2007. a hangete eksperthinnangus märkis sõltumatu ekspert Toivo Piik, et linna hangetes esineb ebapiisavat konkurentsi. “Mandri firmad Saaremaa hangetel praktiliselt ei osale,” tõdes Piik. Ometi ei saanud ka seekord hanke võitnud OÜ Cosmoskva ning kolme mandril asetseva oma ala suurettevõtte kõrval kutset hankele Kuressaares tegutsev suhtekorraldusfirma Saar & Truuväärt.

Oma Saare küsimusele, miks kohalikku PR-firmat hankele ei kutsutud, jättis linnapea otseselt vastamata. “Mis puudutab Reet Truuväärti firmat, siis peate temalt endalt küsima, kas teda riivas kutsumata jätmine,” andis linnapea vastuse, märkides, et Truuväärtile, kes on kunagi linna suhtekorraldaja olnud, ei pakuks võib-olla taoline asi huvi. Lisaks ütles Tiidus, et kohalike firmade puhul me ei peaks kõnelema eksperimentaalsest e-kommunikatsiooniteenusest.

Tiiduse sõnul on Priit Pruul olnud oma töös linnavalitsusele igati nõutaval tasemel. Raadio Kadi saatejuht Tõnis Kipper märkis aga eilses saates teemat kohaliku meedia vaatenurgast lahates, et tema arvates linnavalitsusel pärast Reet Truuväärti lahkumist 2002. aastal suhtekorraldus kui selline praktiliselt puudub. “Mina ei ole küll aru saanud, et selle tööga seal keegi tegeleks,” sõnas saatejuht.

Reet Truuväärt tunnistas Oma Saarele, et pakkumist hankel osaleda ta tõepoolest ei ole saanud, kuid kindlasti oleks ta sellele mõelnud.

Kokkuhoid ennekõike

Linnapea on korduvalt toonitanud, et e-suhtekorraldusteenusega võitis linnavalitsus kuus ligi 7000 krooni, lisaks kohapealsed kommunaalkulud, mis kaasnevad kabineti ja muu sellisega. Leping OÜ-ga Cosmoskva sõlmiti viieks kuuks kogusummas 62 500 krooni ehk siis 12 500 krooni kuus.

Linnavolikogu esimees Toomas Takkis märkis saates “Keskpäev”, et tema isikliku arvamuse kohasel poleks taolisele väikesele linnale nagu Kuressaare suhtekorraldusteenust vajagi. “Minu arvates suudab iga kõrgema haridusega inimene ise oma suhteid korraldada, ükskõik mis ametipostil ta töötab,” avaldas Takkis arvamust, tõdedes siiski, et revisjonikomisjoni uurimine antud hanke suhtes on ilmselge etteruttamine ning 2008. aasta hanked tulevad kontrollimisele 2009. aastal.

Uuenduslikud e-suhted
Kuressaare linna poolt eksperimendi korras läbiviidav e-kommunikatsiooni leping tehti esialgu viieks kuuks.

Urve Tiiduse sõnul katsetab linnavalitsus sellist töövormi, kus suhtekorraldaja ei istu iga päev majas, vaid on füüsiliselt Kuressaares kohal vastavalt vajadusele ning neil päevadel, kui toimub linnavalitsuse korraline või erakorraline istung. Ta lisas, et linnavalitsus tahab edendada jõulisemalt moodsate e-kommunikatsiooni vormide kasutamist.

“Nende ametikohtade arv, kus kabinetis istumise, koosolekutel osalemise ja silmast silma suhtlemise kõrval aetakse asju e-maili, Skype`i, MSN-i teel, kasvab iga päev. Nii era- kui ka avalikus sektoris,” ütles Tiidus Oma Saarele.

Print Friendly, PDF & Email