Leisi vallast leiti 13 metsaalust prügihunnikut (3)

Leisi vallast leiti 13 metsaalust prügihunnikut

 

Ehkki Leisi vallavalitsus on ebaseaduslike prügikohtade olemasolu oma territooriumil eitanud, kaardistati kodanikualgatuse “Teeme ära 2008” käigus Leisis vallas 13 illegaalset prügihunnikut.

Leisi vallas kaardistamas käinud kodanikualgatuse aktivist Eva Truuverk ja Saaremaa piirkonna koordinaator Kristina Tiitson leidsid valla territooriumilt 13 metsaalust ebaseaduslikku prügi mahapaneku kohta. “Kuna kodanikelt vihjeid ei tulnud, kasutasime kohaliku metsniku abi,” ütles kaardistaja Eva Truuverk. “Tema tunneb kogu Saaremaad nagu oma viite sõrme!” Truuverki sõnul on tal Leisi valla prügihunnikute kaardistamisel abi olnud ka oma sealsest päritolust. “Ma oletasin juba, mis kohtades need prügihunnikud võiksid olla,” kommenteeris ta.

Truuverk rääkis, et kuigi Leisi vallavalitsus on ajakirjanduses väitnud, et nende vallas illegaalse prügi mahapanekuga probleeme pole, on 13 leitud metsaalust prügihunnikut selle väite ümber lükanud.

“Meil ei ole põhimõttelist osalemiskohustust,” lausus Leisi vallavanema abi Enno Reis kodanikualgatuse kampaaniat kommenteerides. Tema sõnul on vald vallalehes omapoolse teavitustöö teinud, kuid kodanike huvi ja aktiivsuse puudumise tõttu, on vald jõudnud seisukohale, et ebaseaduslike prügihunnikute probleemi Leisi vallas pole. “See on ju hea, et prügihunnikud on leitud!” ütles Reis Oma Saarele. Ta lisas, et vallavalitsus ei saa ju tegeleda metsade läbikammimisega. Vallavanema abi arvates peaksid just maaomanikud ebaseaduslikest prügihunnikutest kampaania korraldajaid teavitama.

“Selleks et planeerida koristuspäeva, on meil eelnevalt vaja teada prügi hulka, asukohti ja tüüpi,” ütles Truuverk. “Seetõttu oleme huvitatud Saaremaa inimeste kaasalöömisest projektis.”

Osalemaks 8.–9. märtsil toimuval üle-saaremaalisel prügihunnikute kaardistamisel saavad vabatahtlikud registreeruda aadressil: kaardistamine@teeme2008.ee

Print Friendly, PDF & Email