Juhtkiri: Varga peas põleb müts

Juhtkiri: Varga peas põleb müts

 

Vargus on ühiskonnas üldiselt hukka mõistetud. Varas tuleb naelutada häbiposti, temalt ebaseaduslikult omandatu tagasi nõuda ja teda kindlasti ka karistada.

Vargust on võimalik lihtsalt tõendada – varastatud kraam leitakse varga juurest. Aga kui tegemist on elektrivargusega? Seda saab kindlaks teha mõõtmistega. Nii on elektrivarguse avastamine ja tõendamine keerulisem kui mingi eseme vargus.

Elektrivarguste analüüs näitab, et varaste hulgas on kõigi ühiskonna kihtide, igasuguse varandusliku seisu ja väga erinevate ametite esindajaid. Ainus raudne reegel on see, et mida kõrgemal positsioonil ühiskonnas ja mida suurema sissetulekuga elektrivaras on, seda suuremas mahus ja suurema summa eest ta varastab.

Varastatakse umbes 2,5% kogu Eestis tarbitavast elektrist. Mõõtesüsteemide uuendamine ja arvestite väljavahetamine jaotusvõrgus võimaldab aina täpsemini jälgida iga üksiku kliendi tarbimist. Kunagi tuleb iga vargus välja.

Paratamatult.

Print Friendly, PDF & Email