Köögis päev enne maavanema vastuvõttu

Köögis päev enne maavanema vastuvõttu

 

Kui me fotograafiga neljapäeva pärastlõunal Kuressaare ametikooli õppeköögi uksest sisse astume, käib töö juba täiel rindel. Nii palju valgetes kitlites ja torujates kokamütsides poisse-tüdrukuid koos, kõik asjalikult tegutsemas. Justkui teaks igaüks väga täpselt, mida hetkel tegema peab. Ja kõik see sagin toimub õpetajate Lemmi Heero ja Maime Koppeli valvsa pilgu all.

Noad välguvad kiiresti, lihavasarad kopsivad… Üks lõikab, teine puhastab, kolmas klopib… Noormehed võtavad ahjust välja mingeid imetillukesi küpsetisi. Kiire on, sest reede õhtuks peavad need nobedad näpud Saare maavanema Toomas Kasemetsa vastuvõtu tarvis kokku keerama vähemalt 3500 suupistet. Ja mitte niisama nikki-näkki, vaid nägusat, väga maitsvat ja vähemasti tosin erinevat liiki hõrgutist.

Ettevalmistus algas paar nädalat varem
Kolmanda kursuse kokaõpilased – neid on kokku 24 – koostasid ja pakkusid välja menüü, valmistasid proovitoidud, juhendajateks kutseõpetajad Lemmi Heero ja Maime Koppel.
Nii vastutusrikkasse ettevõtmisse kui maavanema vastuvõtt on kaasatud ka 16 teeninduskursuse õpilast ja nende õpetajad Ülle Tamsalu ja Jorma Ihalainen.

Kuressaare ametikooli toitlustusjuhi Helle Kurise sõnul on nad maavanema vastuvõtu peolauda varasematelgi aastatel katnud. Ja teevad seda hea meelega.

“Saame ju selle töö väga hästi siduda oma igapäevase õppetööga. Õpilased koostavad menüü, valmistavad toidud. Mängime läbi kogu selle teeninduse poole. Õpilased saavad väärt kogemuse. Pealegi on see meie jaoks ka üks väga hea maineprojekt, sest vastuvõtul on ju inimesi üle maakonna,” räägib Helle. Kasulik kogemus on see ka kooli teenindajate rühmale, nemad on teinud n-ö kuiva trenni Kassi restoranis juba nädal aega. Reedese vastuvõtu ajaks saavad nad selga nägusad vormirõivad ja kooli juuksuriõpilastelt ka kaunid soengud pähe. Helle Kuris ise ja õpetajad jälgivad aga kogu seda suurt mängu pealt kusagilt tagaruumidest, valmis appi tõttama sinna, kus abi vaja.

Neljapäeva pärastlõunaks on üks kandikutäis näidishõrgutisi ka valmis saanud. Et ajakirjanikel oleks, mida pildistada ja mekkida. Peab tunnistama, et on maitsvad suupisted küll.

Tervitusjook Kir Royal ja 12 liiki suupisteid
Helle Kurise sõnul neile mingeid ettekirjutisi menüü osas ei tehtud. Kuna aga ametikool on maavanema vastuvõtu toitlustuse poolt korraldanud ka varasematel aastatel, siis tuli välja mõelda midagi uut. Toorainete valikul püüti mõistagi eelistada saaremaist või vähemasti eestimaist. Kuna kutsutuid on ligi 300, siis on üritatud arvestada paljusid erinevaid maitse-eelistusi. Niisiis on laual 12 erinevat liiki suupisteid: lõhe ja forelliga, kana- ja seafileega, kalamarja ja krevettidega, paljude juustusortidega.

Magusroaks rikkalik puuviljavalik ning šokolaadi- ja metsapähklitrüflid.
Lisaks tervitusjoogile, ilusale punasele Kir Royalile (mustasõstraliköör vahuveiniga), pakutakse Tšiili ja Argentiina veine, kohvi juurde Prantsuse brändit.

Tee järele!
Lõpuks annab Helle Kuris meile reedeõhtuse peolaua paari suupiste retsepti. Kaks lihtsamat, mida oleks võimalik ka kodus järele teha. Miks mitte näiteks pühapäevaõhtuks, kui terve pere end televiisori ette presidendi vastuvõttu vaatama sätib.

Frititud kanasuupiste (24 tk)
400 g broilerifileed
60 ml rõõska koort
Aja broilerifilee 2 korda läbi hakklihamasina. Vahusta rõõsk koor ja lisa hakkmassile. Lisa veidi värsket riivitud ingverit, 1 spl brändit ja vahusta.
Vormi väikesed piklikud suupisted ja küpseta fritüüris. Serveeri magusa tšillikastmega.

Vutimuna suupiste (24 tk)
Võta 200 g lehttainast, rulli see õhukeseks ja lõika vormiga ümmargused kettad. Küpseta 220 kraadi juures kuldseks, u 7 min.
Küpsenud tartletid lõika terava noaga pooleks.
Majoneesi valmistamiseks võta
1 munakollane
1 tl Dijoni sinepit
250 ml oliiviõli
1 tl valgeveini äädikat
1 spl rõõska koort.
Lahtilöödud munale lisa sool ja valge pipar. Pidevalt vahustades kalla peene joana juurde õli. Lisa äädikas või sidrunimahl ja lõpuks koor. Keeda 24 vutimuna 3 min. Lisa majoneesile supilusikatäis ketšupit ja veidi brändit.
Võta lehttaignast tartlet, pane sellele veidi majoneesi, siis vutimuna ja vala üle teelusikatäie kastmega. Kaunista kalamarjaga.

Print Friendly, PDF & Email