Juhtkiri: Kus on meie keevitajad? (10)

Juhtkiri: Kus on meie keevitajad?

 

Eesti poliitikud räägivad sellest, kui oluline roll on majanduse edendamisel mängida kvalifitseeritud spetsialistidel. Rõhutatakse seda, et lisaks bussijuhtide, arstide ja ehitajate puudusele on puudus ka laevaehitajatest, keevitajatest ja muudest tehnilise ala spetsialistidest. Samal ajal peab valitsusliit plaane konservatiivse migratsioonipoliitika elluviimiseks. Mõtleb, kuidas piirata üldist sisse- ja töörännet.

Ametiühingud on võõrtööjõu sissetoomise vastu, sest paljud eestlased on endiselt tööta. Nad näeksid parema meelega, et Eesti hoopis meelitaks koju võõrsile lahkunud eestlasi.

Ekslikult arvatakse, et väljastpoolt Euroopa Liitu oskustööliste Eestisse toomine on oluliselt odavam kui kohaliku inimese väljakoolitamine ja palkamine. Tegelikult on ka Ukrainast kvalifitseeritud oskustöölise toomine kulukas ettevõtmine ning võõrtööliste kasuks otsustanud firma peab neile garanteerima vähemalt Eesti keskmise kuupalga.

Kui me ei suuda omal jõul tühje auke täita, tuleb need täita teiste riikide tööliste abil. Milliseid alternatiive meil on?

Print Friendly, PDF & Email