Maakonna bussiliikluse tulevik järgmisest nädalast lahtine (1)

Maakonna bussiliikluse tulevik järgmisest nädalast lahtine

 

Saare maakonna bussiliine teenindav GoBus küsib alates 13. veebruarist liinikilomeetri eest pea 1,60 krooni võrra rohkem, kui maavalitsus on nõus maksma. Siiski loodab maavanem, et liinilepingu üles öelnud GoBus jääb liine teenindama vähemalt kuni uue hankeni.

Järgmine teisipäev on tärmin, mil lõpeb GoBusi reisijateveo leping Saare maakonnas. Maavalitsuse arengu- ja planeerimisosakonna juhataja kt Mika Männiku kinnitusel saadeti bussifirmale kiri, milles maavalitsus selgitas oma seisukohti ning pakkus liinikilomeetri hinnaks 12,30 krooni, samas kui GoBus küsib liinikilomeetri hinnaks 13,88. Juhul kui kaks osapoolt kokkuleppele ei jõua, ootab ees tõsisem liinivõrgu kokkutõmbamine, mis vähemal või rohkemal määral tuleb ette võtta niikuinii.

Mika Männiku sõnul ei saa praegu siiski veel öelda, kui palju tuleb liinikilomeetreid kärpida. “Lõplik tõde selgub siis, kui saame teada täpse summa, kui palju meile selleks aastaks bussiliikluse jaoks raha eraldatakse,” lausus Männik, mainides, et praegu on olnud juttu riigipoolse summa 18% suurendamisest.

Männiku sõnul näeb kõige mustem stsenaarium ette liinivõrgu koomale tõmbamise ligi poole miljoni kilomeetri võrra. Praegu on maakonna bussiliikluse maht 1,9 miljonit kilomeetrit. “Ma olen siiski arvamusel, et must stsenaarium käiku ei lähe,” lisas Männik.

Maakonna bussiliikluse uus hange korraldatakse esimesel poolaastal ning juba praegu on maavalitsus teinud väikest viisi eelluuret. Uuritud on teiste bussifirmade võimalikku huvi.

Saare maavanem Toomas Kasemaa on BNS-le öelnud, et huvi on üles näidanud nii Sarbus kui ka praegu Kuressaare linnaliine teenindav Atko Grupi Harjumaa Liinid. Männiku sõnul kuulutatakse hange välja terve maakonna liinivõrgu peale, väljaarvatud Kuressaare, mitte ei hakata liine tükeldama, nagu seda on tehtud mõnes teises maakonnas. Võimalik on ka välismaiste pakkujate osalemine hankel. Järgmisel nädalal toimub Saare maavalitsuse ja ühe Riias asuva fondi kohtumine, kus arutatakse keskkonnasäästlikumate, gaasiga töötavate ja väiksema kütusekuluga busside võimalikku toomist Saare maakonda.

Mika Männik ei osanud eesootavat kohtumist täpsemalt kommenteerida. “See näitab, et jutud uuest hankest on jõudnud kellegi kõrvu ja ehk on neil meile midagi pakkuda,” ütles Männik vaid, lisades, et hange on niikuinii rahvusvaheline.

Print Friendly, PDF & Email