Juhtkiri: Turumajandus meditsiinis (4)

Juhtkiri: Turumajandus meditsiinis

 

Kooskõlastusringil olev seaduseelnõu vähendab haiglates valves olevate arstide hulka. Väheneb eelkõige nn valvetasu, mille tulemusena nõrgeneb haiglate valmisolek anda kvalifitseeritud eriarstiabi igal ajahetkel.

Loomulikult ei ole mingit probleemi, kui kõigi haiglas statsionaarsel ravil olevate haigete olukord on stabiilne või paranev. Ja kui kuu peale on kenasti ära jagatud, et ägeda pimesoolepõletikuga haige tuuakse esimese kuupäeva öösel vastu teist, patoloogiline sünnitus algab teise hilisõhtul, avariis raskesti vigastatud saabuvad kolmandal, infarktiga tuleb mõni patsient sisse neljandal ja kaheksateistkümnendal, peatraumaga patsientidele on eraldatud viies kuupäev, insuldid iga kuu kuuendal ja kahekümne teisel jne.

Seni on Kuressaare haiglas olnud valves neli eriarsti, 1. aprillist jääb valvesse vaid kaks, neist üks anestesioloog. Mitme haige korraga saabumisel valib arst neist hetkel kõige kriitilisemas seisus oleva. Teised peavad ootama. Kui jõuavad ära oodata…

Print Friendly, PDF & Email