Röövpüüdjaist Läti kalamehed pidid loovutama osa saagist ja 2400 krooni

Röövpüüdjaist Läti kalamehed pidid loovutama osa saagist ja 2400 krooni

 

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo konfiskeeris viis tonni kala ja piirivalve määras 2400 krooni trahvi Läti kaluritele kalalaevalt Grifs, mis avastati ebaseaduslikult kalapüügilt Eesti territoriaalvetes, 28 kilomeetrit Sõrve säärest edelas.

Läti firma FC Grifs samanimeline laev, millel oli lastiks 17,5 tonni räime, tabati piirivalvelaeva Maru poolt esmaspäeval kell 16.40 Eesti territoriaalvete piirist ligikaudu 1,3 kilomeetrit seespool. Kahtlus röövpüügis tekkis pärast seda, kui kell 15.22 Eesti merepiiri ületanud laev ei vastanud korduvalt eetris olnud Lääne piirivalvepiirkonna Kuressaare merevalvekeskuse raadiosidekutsungitele. Grifs toimetati Maru eskordi all Mõntu sadamasse.

Väidetav navigatsiooniviga

Mõntu sadamasse toimetatud laevale tegid protokolli ja vormistasid rikkumise nii piirivalve kui ka keskkonnateenistuse töötajad. Eesti piirivalveameti Lääne piirkonna ülema Alvar Vallau sõnul tunnistas kapten Aleksanders oma viga, et oli rikkunud Eesti riigipiiri seaduse kahte paragrahvi.

“Laevakapten tunnistas oma viga ning kahetses seaduserikkumist. Ta põhjendas seda navigatsiooniveaga,” ütles Vallau, lisades, et kapteni väitel ei kuulnud ta ka korduvat raadiosidekutsungit. Kaptenit trahviti 2400 krooni. Maksimaalselt näeb seadus taolise rikkumise eest ette trahvi 12 000 krooni. Piirivalve kontrollis ka laeva tehnilist seisundit ja seal rikkumisi ei avastatud. Vallau märkis, et Schengeni viisaruumi tingimustes ei keela seadus kellelgi Eesti vetesse siseneda, kuid kala ta siin püüda ei tohi.

Kala päritolu on võimatu tõestada

Oma karistuse määras ka keskkonnainspektsioon, kes konfiskeeris koha peal viis tonni kala laeva ligi 18-tonnisest kogulastist.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhtivinspektori Heino Vipi sõnul ei ole võimalik kahjuks tõestada, kelle vetes laeval olev kala tegelikult püütud on. Seetõttu mindi kokkuleppemenetluse teed. Kohapeal kaldale tõstetud ja Mõntu külmhoonesse paigutatud kala pannakse müüki ning saadud tulu läheb Eesti riigituludesse. Vipi sõnul käib jutt rahasummast suurusjärgus 18 000–20 000 krooni.

Vipi arvates võis laev jõuda Eesti vetesse kalaparve järgides, kuigi kapteni sõnul oli ta navigatsioonimärke hoolikalt järginud.

Mis saar see on?

Kella poole kümne paiku Mõntusse saabunud laeva meeskond käitus korrektselt ning karistusest kuuldes asusid mehed agaralt kalakaste kaldale tõstma. Küll oli aga laeva sadamasse jõudes segaduses üks meeskonnaliige, kes küsis kaldal seisnud ajakirjanike käest, et mis saarega on tegu.

Laev lasti pärast protokollide vormistamist ja kala üleandmist taas merele suunaga koduteele, kuna allesjäänud 13 tonni kala näol on tegemist kiiresti rikneva kaubaga.

Firmal FC Grifs ei ole see esimene kord, kui piirivalve neile kuuluvaid aluseid kinni peab. Viimane samalaadne juhtum oli 2005. a septembris, kui sama ettevõtte alus Hoglande peeti kinni piirirežiimi rikkumise eest.

Print Friendly, PDF & Email