Sõrve tuletornist võib saada turismiobjekt

Sõrve tuletornist võib saada turismiobjekt

 

Eelmisel nädalal saatis Torgu vallavalitsus veeteede ametile taotluse Sõrve tuletorni turismiobjektina kasutuselevõtmise kohta. Vallavanem Tiit Kaasiku sõnul vajab plaan küll veel läbitöötamist, kuid kindlasti oleks tegemist turistide jaoks atraktiivse paigaga.

Eeskuju pole siin kaugelt otsida, sest naabersaarel Hiiumaal on Kõrgessaare valla initsiatiivil külastajatele avatud tervelt kolm tuletorni – Kõpu, Tahkuna ja Ristna – ning huviliste üle, kes võtnud nõuks sadu trepiastmeid ülespoole astuda, et kõrgustest kaunist vaatepilti näha, ei kurdeta.

Vastloodud Tuletornide Seltsi juhatuse liige Katrin Sarapuu ütles Oma Saarele, et seltsil on kahtlemata heameel, kui kohalik omavalitsus soovib Sõrve majakale elu sisse puhuda.

“Kindlasti elavdab see piirkonna ettevõtluse võimalusi, kuna turistid vajavad ka muud teeninduslikku infrastruktuuri,” sõnas Sarapuu, kelle sõnul on ka Hiiumaal tulnud ka pärast avamist külastajatele tuletornidega pidevalt edasi tegeleda – et inimesed tahaksid sinna ikka ja jälle tagasi tulla. “Meie ülesanne ongi aidata leida kontakte ja korraldada koolitusi, et projektid toimiksid,” sõnas ta.

Veeteede ameti avalike suhete vanemspetsialisti Malle Lõhmuse sõnul ei ole nemad Sõrve tuletorni avalikku kasutusse andmist veel arutanud, kuid esmalt tuleb kindlaks teha torni tehniline seisukord – kas seda on võimalik külastajatele avada. Samuti peab veeteede amet tagama majaka turvalise töö tuletornina – et tuleruum oleks eraldatud ja kaitstud ning tagatud ka edaspidi mereohutus.

“Üldiselt on aga veeteede amet seda meelt, et kui leidub soovijaid – olgu see siis kohalik omavalitsus või mõni organisatsioon –, kel huvi, et tuletornist saab kultuuri- või turismiobjekt, on nad seda võimalusel ka toetanud,” rääkis Lõhmus. Torgu valla taotlusega hakkab edasi tegema veeteede ameti navigatsioonimärgistuse osakond.

Sõrve tuletorn asub Sõrve sääre tipus. Ülevalt must ning alt valge 52 meetri kõrgune rõdu ja laternaruumiga kooniline raudbetoontorn valmis 1960. aastal.

Esimene meremärk Sõrve sääre tipus valmis aga juba aastal 1646, mil Liivimaa kindralkuberner Gabriel Oxenstierna lasi ehitada puidust tulepaagi, mis küll sügistormidele vastu ei pidanud.

1770. aastal püstitati samasse paika juba neljatahuline kivitorn, mis sai I maailmasõjas kannatada, kuid taastati pärast sõda. Selle kivitorni lasksid 1944. aastal õhku taganevad sakslased ning 1945. a püstitati ajutine puidust tuletorn.

Print Friendly, PDF & Email