Ehitusfirmadel on tänavu vähem tööd

Ehitusfirmadel on tänavu vähem tööd

 

Ehitusbuum on selleks aastaks möödanikuks saanud. Peaaegu kõik ehitusfirmad pingutavad tööleidmise nimel. Õnnelikud on need, kellel lepingud allkirjastatud. Mida arvavad alanud ehitusaastast Saare maakonna tuntumate ehitusettevõtete juhid?

Primus PR OÜ juhataja Priit Riim: “Primusel selleks aastaks tööd jagub. Saaremaal läheb meil kõige paremini, Tallinnas keskpäraselt ja hästi läheb ka Venemaal.”

Lugejaile selgituseks, et Saaremaa firma Primus PR OÜ tütarettevõte Primus East OÜ tegutseb Venemaal, Primus Ehitus OÜ peamiselt Tallinnas ja Primus Saare OÜ Saaremaal.

“Kuressaare lähistel Kuivastu ringtee ääres alustasime uue kaubanduskeskuse rajamist. Saaremaal on see sel aastal meie kõige suurem objekt. Muhus rekonstrueerime Pädaste mõisa peahoonet.”

Kuidas edeneb Primusel koostöö teiste Saaremaa ehitusfirmadega? Kas pakute ka alltöövõttu?
“Nii ja naa. Igasuguseid kokkuleppeid saab teha. Üldiselt tuleb vist rahulik aasta. Rohkem on aega atra seada, see tähendab läbimõeldumalt ja professionaalsemalt tegutseda.”

AS-i Tesman juhataja Lembit Soe: “Ehitusmahud on langenud. Tööd on vähem. Need, kes on 1997. aasta kriisi näinud, elavad kindlasti ka alanud aasta üle. Küllap on sellel aastal kõigil firmadel võimalus ka tööjõu kvaliteeti parandada. Tabavalt ütles Hardo Pajula Cooper Housist – osa ehitajaid läheb õmblejaiks tagasi.”

Kas Tesmanil on ehitusobjektid teada?
“Enne lepingute allkirjastamist ei saa midagi kindlalt öelda. Erinevate firmadega peame läbirääkimisi. Võib-olla tasub ära märkida golfiklubi hoone, mida ehitame. Ka mandrimaal ehitame. Seal on töömahud palju suuremad kui Saaremaal. Meie maakonna ehitusturg on nagu on. Korra oli tõusu märgata. Ehitaja ei ela Saaremaal ära. Tuleb lihtsalt mandril käia.
Meil on hea meeskond kõikides sektorites, müürimeestest kuni juhtideni.”

Mis olid Tesmani eelmise aasta suuremad ehitised?
“Tallinnas saime valmis ühe kaheksakorruselise büroohoone, veel ühe väiksema büroohoone, ja korterelamu. Saugas tegime neli maja. Saaremaal ehitasime kaubanduskeskuse Bauhof.”

EBC Ehitus AS-i juhataja Ago Arge: “Eurorahade toel peaks ehitusbuum mõne aja pärast ka Eesti infrastruktuuriehitustesse jõudma. Mingil määral peavad ehitajad hakkama oma asju ümber vaatama. Kes on usinasti korteriehitusega tegelenud, peavad ilmselt uusi jahimaid vaatama hakkama.”

EBC Ehitusel on oma esindus ka Tallinnas.
“Oma tegevust tahame Tallinnas aktiivsemaks muuta. Lähiaastatel on Saaremaa ehitusturg madalseisus. Olulise käibe loodame ikka Tallinnast saada.”

Möödunud aastal ehitasite Saaremaal üsnagi suuri hooneid.
“Jah. Valmis sai Saaremaa Kaubamaja ja Arensburgi hotell. Kallemäe kooli Kuressaare filiaali hoone Suur-Põllu tänaval tegime ka meie. See oli ka üks suuremaid objekte. Eelmisel aastal saavutasime rekordkäibe – 230 miljonit. Sel aastal me kindlasti sellist tulemust ei saa.”

Kuidas on lood oskustöölistega?
“Hinnanguliselt on Eesti ehitussektoris viimase kolme aastaga juurde tulnud 30 000 inimest. Räägitakse isegi tuhandest firmast. Enamik neist on väikesed.

Meil on tööl optimaalne arv ehitajaid. Oktoobrikuus võtsime veel mõne mehe juurde.

Edaspidi loodame tootlikkust tõsta. Ehitajate arvu me ei suurenda.
Kui paaril viimasel aastal teenis firma ka kasumit, siis alanud aasta esimesel poolel me sellest ei unista. Loodetavasti maikuus läheb oluliselt paremaks. Riik ehitab sel aastal päris palju. Usun, et firmad, kes on aastaid ehitusturul olnud, majandavad ennast ikkagi ära.

Mahajahtunud ehitusturg toob inimesed maa peale tagasi. Raskel ajal on näha, kes tugevam, kes nõrgem.”

AS-i Kuressaare Ehitus juhataja Tõnu Toompuu: “Sel aastal on ehitamist vähe. Arvan, et 2008 ja 2009 on ehituses korrastamise aastad. Taolist asja nagu kinnisvaraturul oli möödunud ja ülemöödunud aastal, lähiaastatel enam ei tule. Nüüd tulebki aeg, kus ehitusvaldkond korrastub. Ehitama jäävad õiged ehitusmehed.”

AS Kuressaare Ehitus tegutseb ka mandrimaal.
“Seal on meil tütarfirma. Mandril meile tööd jagub. Aga eks sealgi ehitusturg stabiliseerub. Üldjuhul teeme paljude ehitusfirmadega koostööd. Kui rääkida oma meeskonnast, siis võib öelda, et vana tuumik, kes aastaid tegutsenud, on meil alles. Töömehed ja ehitusjuhid on kogemustega. Neid saab alati usaldada.”

Mis olid eelmise aasta tähtsamad ehitised?
“Orissaare spordihoone sai valmis ja Johani spaahotell, mis tunnistati aasta parimaks ehitiseks. Ametikooli õpilaskodu tegime valmis.”

AS-i Saare KEK juhatuse liige Aarne Vainokivi ei näe alanud aastas midagi katastroofilist. Kogenud ehitusjuhi arvates on Saare KEK-il tööd piisavalt. Alltöövõtjana leiab KEK tänavu tööd Aste lasteaia rekonstrueerimisel.

“Peaettevõtja on seal Kuressaare Ehitus. Meie teeme seal üldehitustöid. Pihtla vallas ehitame ühte väga ilusat roogkatusega maja. Väiksemaid objekte on teisigi,” teavitas Vainokivi.

Print Friendly, PDF & Email