Kunstiklubi 30; Vaimu ja võimu vahekord Saaremaa kunstiklubi ajaloos

Kunstiklubi 30; Vaimu ja võimu vahekord Saaremaa kunstiklubi ajaloos

 

Kuigi Saaremaa kunstiklubi sündis sügaval stagnaajal, pole parteitegelinskid tema tegevust eriti seganud. Meretagune asi…

Kunstiklubi endisele presidendile Vaike Kivilole meenus vaid üks juhtum, kus tal partei korraldust tuli täita. “See oli 1980-ndatel aastatel,” meenutas ta. “Kultuurimajas oli üleval üks meie näitus, kus eksponeeriti ka üht Anne Olopi portreed.”

Probleem tekkis sellest, et portreel oli kujutatud Mandri-Eesti ühe kõrgema funktsionääri poega. “Portree ise oli maalitud n-ö mittetraditsioonilises, ma ütleksin, et mõnevõrra isegi sürrealistlikus stiilis,” rääkis Vaike Kivilo.

Kuna aga Kingisepa kultuurimajas oli tookord tulemas kommunistliku partei tegelaste mingi kõrgem konverents, kus lisaks kohalikele kommunistidele osales ka külalisi mandrilt, siis antigi korraldus kõnealune portree näituselt kõrvaldada.

Tõenäoliselt polnud portree vastavuses sotsialistliku realismi kaanonitega. Nagu teada, oli sotsialistlik realism ainus kunstistiil, millest kommunistid aru said ja mis oli vastavuses kommunistliku partei ridadesse kuulunud isikute mõistusega.

KUTSE PEOLE

30-aastane juubilar Saaremaa kunstiklubi kutsub kõiki oma austajaid sünnipäevapeole, mis toimub äsja alanud aasta 11. jaanuaril Kuressaare kultuurikeskuses (Kukus).

Peo algus kell 18.

Maja uksed on avatud kõigile. Samas leiab aset ajalooline kunstioksjon, kus kunstiklubi müüb oma taieseid. Tasub külastada, sest oksjonile pannakse kõik esemed vaid ühe sümboolse hinnaga – 49 Eesti krooni.

Saaremaa kunstiklubi arengulugu pildis vaata tänasest lehest!

Print Friendly, PDF & Email