Jõululaud saaremaisega – ehtsa ja suupärasega! (2)

Jõululaud saaremaisega – ehtsa ja suupärasega!

 

Saaremaa Lihatööstus on sel aastal jõuluõhtule ja aastavahetusele mõeldes toonud turule kaks täiesti uut toodet – Saaremaa jõuluvorstikese ja Saaremaa koduse seaprae.

Parim jõulutoode 2007

Väikesed verivorstikesed, millel nimeks Saaremaa jõuluvorstike, tunnistati oktoobri lõpus ja novembri alguses Tallinnas toimunud toidumessil jõulutoodete konkursil parimaks jõulutooteks. Messil hindas kõiki tooteid pimetestil paar tuhat messikülastajat.

Saaremaa Lihatööstuse peatehnoloog Malle Mägi näitab Saaremaa jõuluvorstikesele antud diplomit ja räägib, et tänapäeval on konkurents väga tihe. Lihatööstusi on Eestimaal üle paarikümne ja kõik tahavad hästi müüa. Ja paraku ongi lihatööstustel välja kujunenud põhiliselt kaks kõrghooaega: talvel jõulud ja aastavahetus, suvel jaanipäev.

Nii hakkavad tehnoloogid juba varakult nende pühade päraseid uusi tooteid välja mõtlema ja katsetama. Malle Mägi sõnul on Saaremaa Lihatööstuse põhimõte kõrge kvaliteet ja naturaalsus. Seetõttu on nende toodang ka veidi kallimast hinnaklassist, kuid tarbija poolt nõutud mitte ainult Saaremaal. Saaremaa Lihatööstuse toodangut müüakse ka mandril, samuti Lätis ja Soomes.

Pühadenauding – nii on kirjas Saaremaa jõuluvorstikeste pakendil. Ehtne ja saaremaine. Nende pisikeste verivorstikeste valmistamisel on kasutatud lisaks traditsioonilistele verivorsti materjalidele kuumsuitsuliha ja lastud lõpuks läbi lepasuitsu. Ja maitseainete bukett on valitud nii, et maitseomadustelt on vorstike hõrgutav.

Saaremaa kodune seaparaad

Malle Mägi sõnul on lihatööstus kuulda võtnud ka tarbijat, kes on olnud veidi tüdinud varasematel aastatel toodetud singilaadsetest praadidest. Nii on tänavu turule toodud Saaremaa kodune seapraad, mis tehtud tavalisest kaelakarbonaadist, pritsitud tavalise keedusoolaga ja praele on lisatud lihavalku.

Et see võimalikult naturaalne ja kodune tunduks. Umbes 1,2–1,5-kilogrammisele praetükile on lisatud maitseinekotike. Nii jätab tööstus perenaisele võimaluse praetükk oma maitse järgi maitsestada. Peatehnoloogi sõnul on tagasiside olnud äärmiselt positiivne.

Praadide valik on suur

Lisaks neile kahele uuele tootele pakub Saaremaa Lihatööstus ka oma traditsioonilisi, tarbijale juba tuntud tooteid. Nagu näiteks küpsetuskotikeses Peen saare siga. See on tükike sea abalihast, mis on üle valatud vahtrasiirupimarinaadiga, seetõttu on praad veidi omapärase magusa maitsega.

Turul on see toode juba kolmandat aastat ja müüb endiselt hästi. Küpsetuskotti on pakitud ka Seapraad Saaremaa moodi. Nendega pole perenaisel muud muret kui paberist vutlar ära võtta ja koos küpsetuskotiga ahju toimetada. Täpne valmistamisjuhend on pakendil olemas.

Neile, kes ei pea kaalu jälgima, pakuvad lihatöötlejad Talumehe ahjupraadi, mis tehtud sea läbikasvanud küljelihast ning maitsestatud musta pipra ja küüslauguga. Päris hästi müüb ka Pikitud seakael, mis on täidetud porgandi, mustade ploomide ja ürtidega.

Vorstid lauale!

Pühade eel valmistab lihatööstus pea 10 korda rohkem kui tavaliselt klassikalist verivorsti ja tanguvorsti. Valge tanguvorst on eriti populaarne olnud ajast aega just saartel ja Lääne-Eestis.

Veel pakub Saaremaa Lihatööstus Advendivorstikesi, nägusaid peenikesi verivorstikesi ja Pühade verivorsti, mis kenasti rõngasse keeratuna iga jõululaua kaunistuseks. Malle Mägi räägib, et need on tehtud pisut teistviisi – Lõuna-Eesti peentanguga. Kaks aastat tagasi tunnistasid Pärnu Postimehe degusteerijad selle Saaremaa Lihatööstuse Pühade verivorsti aasta parimaks jõulutooteks. Nii et jälle üks tunnustust saanud toode.

Kust osta?

Marko Mägi, Saaremaa Lihatööstuse müügidirektor, ütleb, et saarlaste toodangut on saada pea igas Saaremaa hästi varustatud kaupluses. Kuna tootjaid on palju, siis on valik enamikus kauplustes ka piisavalt mitmekülgne.

Saaremaine toodang, nagu eelpool juba mainisime, rõhub kvaliteedile ja naturaalsusele ja on seega hinnaklassilt võib-olla ka veidi kallim, kuid see-eest igati pühadelaua vääriline. Saaremaa Lihatööstuse toodangut müüvad kõik Saaremaa tarbijate ühistu kauplused.

Kui mingi toode hetkel puudub, tasub ostjail oma tahtmisest poemüüjale teada anda. Saare Selveri ja Säästumarketi sortimenti aga ei otsusta kohapealsed inimesed ja seetõttu ei ole Selveris saada mitte kõiki saaremaiseid tooteid. Säästumarket kaupleb aga täielikult sisse toodud kaubaga.

Print Friendly, PDF & Email