Saksa telekanal näitab filmi Sõrve lahingutest (5)

Homme õhtul linastub Saksa telekanalil ZDF dokumentaalseriaali “Die Wehrmacht – Eine Bilanz” viies osa alapealkirjaga “Kampf bis zum Unergang / Strategie der Selbstvernichtung” (Heitlus hävinguni / Enesehävitamise strateegia), milles leiavad põhjalikku käsitlemist ka 1944. aasta sügisel Sõrves toimunud lahingud.

Saaremaa muuseumi kultuurharidustöö osakonna juhataja Raul Salumäe ütles Oma Saarele, et kolmveerand tundi kestvast filmist on ligi kolmandik pühendatud Teise maailmasõja ajal Sõrve poolsaarel toimunud lahingutele.
“Umbes aasta tagasi külastas ZDF-i võttegrupp Saaremaad, et jäädvustada filmilindile tänane Sõrvemaa,” rääkis Salumäe. “Nii meie maakonda kui Sõrve lahinguid puudutav kogu kroonikamaterjal aga on pärit Saaremaa muusemi fondidest.”

Salumäe lisas, et ta ise on filmi juba näinud. “Minu arvates on film väga informatiivne, ehkki sisaldab samas ka mõningaid küsitavusi, sest tõenäoliselt kulissidetaguste poliitiliste mõjutuste tulemusena on filmis mõningaid asjassepuutuvaid ja minu arvates olulisi materjale maha vaikitud ning kasutamata jäetud,” ütles ta.

“Näiteks tundub kummalisena Saksamaa endise presidendi Richard von Weizsäckeri (oli riigipea aastail 1984–1994 – toim) järjekindel soov vaikida maha oma Saaremaal viibimine 1944. aasta sügisel. Kui näiteks uurida Weizsäckeri biograafiat, siis jääb küll mulje, et ajavahemikku 20. juuli 1944 (päev, mil Hitlerit üritati tappa – toim) kuni 8. mai 1945 (sõja lõpp Euroopas – toim) justnagu poleks tema elus üldse olnudki,” selgitas Salumäe.

Eestlaste jaoks huvitavaima persoonina astub filmis Raul Salumäe sõnul üles Hermann Ulrichs, kes pataljonikomandörina läbis oma üksusega Tehumardi lahingu ainsatki pauku tegemata ning kelle juhitav üksus lõi 1944. aasta 12. oktoobril Vintri küla rannal tagasi Punaarmee Eesti laskurkorpuse 300. polgu dessandi.

Sõrve lahinguid käsitlev film linastub ZDF-i kanalil homme õhtul nn prime time’il. s.o kõige vaadatavamal ajal. Eesti aja järgi algab film kell 21.15 (Saksamaal on kell siis 20.15).

ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) on 1963. aasta kevadel tegevust alustanud Saksamaa avalik-õigusliku televisiooni II programm, vaatajate arvu poolest on see Saksamaal teine telejaam. Kanal on nähtav kogu riigis ja satelliidi vahendusel ka mujal maailmas.

Print Friendly, PDF & Email