Repliik: Tehkem õigel ajal õigeid otsuseid (3)

Repliik: Tehkem õigel ajal õigeid otsuseid

 

Olen mitmeid päevi kohtus istunud ja näinud kohtunike, kaitsjate ja prokuröri rasket tööd. Nad otsustavad päevast päeva inimeste edasist saatust ja saavad seda teha vaid seaduseparagrahvide piires.

Pärast üht istungit tuli minu juurde noormees, kellele oli just mõistetud tingimisi vangistus varguse eest. Varem ei olnud ta kordagi seaduse vastu eksinud. Poiss vaatas mulle sügavalt silma ja palus, et ma tema nime lehes ei avaldaks, sest siis võib ta jääda ilma oma töökohast ega saa kannatanutele raha tagasi maksta. Tundus siiras.

Ma ei öelnud talle, et alaealiste nimesid ei pandagi lehte. Jätsin enda sisse ka lause, et ajakirjandus ju ainult kajastab – kui inimene ei taha kohtualusena lehte sattuda, tuleb taunimisväärsetest tegudest hoiduda.

Hakkasin paremini mõistma tingimisi vanglakaristuse vajalikkust. Kui karistusel on katseaeg, on süüdimõistetu sel ajal kriminaalhooldaja järelevalve all ja tal tuleb täita mitmeid kontrollnõudeid, aga ta saab käia tööl, teenida raha ja hüvitada oma kuriteoga tekitatud kahju.

Kui mõni lugeja ahhetab, et miks nii vähe kurjategijaid vangi saadetakse, siis tasuks mõelda, et mõned aastad vanglas istunule on tagasitulek ja ühiskonda sulandumine väga raske.

Parem oleks, kui seadust ei rikutaks ja me kõik suudaksime alati teha õigeid otsuseid, sest kohtupinki jõutaksegi mingil ajahetkel tehtud valede otsuste tagajärjel (nii ütles mulle kord üks lugupeetud inimene).

Soovitangi siis kõigile teha õigel ajal õigeid otsuseid, et teie nimi ei satuks leheveergudel rubriiki “Kohtus”.

Print Friendly, PDF & Email