Pilguse mõisahärra rajab Pihlalaiule puhkekompleksi

Pilguse mõisahärra rajab Pihlalaiule puhkekompleksi

 

Pilguse mõisa omanikul Tiit Arrol on plaan rajada Soela väinas asuvale Pihlalaiule puhketeenuseid pakkuv kompleks koos sadamakohaga. Mitmeid aastaid müügis olnud 6,7-hektarilise eksklusiivse laiu hinnaks oli erinevatel andmetel ligi 6 miljonit krooni. Praegu asuvad laiul nõukogudeaegsed lagunenud piirivalvehooned.

Aastaid tühjalt seisnud, Saaremaa põhjarannikust kilomeetri kaugusel paikneva laiu omanik on OÜ Avenurm, kus tegutseb ka Pilguse mõisa taastanud ja seal turismiteenust pakkuv Tiit Arro.

Puhkeküla ja sadam

Soela väinas asuvale laiule on võimalik pääseda ainult veeteed pidi. Praegu seisavad seal tühjalt ja lagunenult Nõukogude piirivalvele kuulunud hoonete varemed. Nende majade taastamise läbi loodabki Arro elu laiule tagasi tuua. “Eesmärk on piirivalve hooned korda teha ja rajada sinna puhkekompleks,” ütles Tiit Arro Oma Saarele.

Juhul kui olemasolevat nelja hoonet taastada ei ole võimalik, kaalutakse varianti ehitada nende asemele samas mahus palkmajad. Lisaks on omanikul plaanis rajada laiu kagutippu ka pisike sadamakoht ning piknikukoht. Arro sõnul üritatakse tööga pihta hakata juba talvel, võimaluse korral tahetakse alustada ehitusmaterjali transportimisega üle jää. Tiit Arro sõnul loodetakse, et puhkeküla idee saab teoks juba järgmise aasta jooksul.

Vald pooldab igati

Projekteerimistingimused väljastanud Leisi valla vallavanema Ludvik Mõtlepa sõnul on säärane algatus igati tänuväärt idee. “Igal juhul on see parem variant kui praegune räämas ja mahajäetud koht seal. Kui ta ikka korda tehakse ja pakutakse mingisugust avalikku teenust, siis on see antud alale ainult plussiks,” rääkis Mõtlep, toonitades, et laiul saab siiski ehitusega tegeleda vaid olemasolevate hoonete baasil. Uusi hooneid laiule rajada ei tohi. Mõtlepa sõnutsi võib küsitavusi tekkida ka sadamakoha rajamisega.

Oluline linnuala

Kuna Pihlalaid asub Pammana hoiualal, on saar looduskaitseliselt väga oluline. Riikliku looduskaitsekeskuse Saare regiooni direktori Tõnu Talvi sõnul on laid mitme haruldase linnu pesitsusala, kokku on laiult pesitsemas leitud 41 liiki linde. Näiteks asub seal Eesti üks olulisemaid naaskelnoka pesitsuspaiku.

Talvi kinnitusel ei välista looduskaitsekeskus puhkekeskuse loomist, kuid enne erinevate arendustegevustega alustamist tuleb eelnevalt teha põhjalik analüüs, kuna need tegevused võivad mõjutada Natura 2000 võrgustiku ala.

“Looduskaitsekeskus peab vajalikuks keskkonnamõjude hindamise algatamist arendustegevuse kavandamise võimalikult varajases etapis,” ütles Talvi, tõdedes, et kahetsusväärsel kombel väljastas Leisi vald Pihlalaiule projekteerimistingimused eelnevalt looduskaitsekeskusega kooskõlastamata, kuigi looduskaitseseadus seda nõuab.

                                                                                                                                     

Pihlalaiu müügiga tegeles ka Austraalias registreeritud internetilehekülg LuxuryRealEstate.com. Saare hinnaks oli pandud 449 000 eurot (ca 7 000 000 krooni). Firma sõnul ei ole saarel elektrit ega ka kanalisatsiooni. Voolu saab toota diiselgeneraatori abil.

Saarel on heas korras saun, mille laval istudes avaneb imeline vaade merele. Lisatud on, et kohalik vald on igati abiks saare arendamisel ja aitab vajadusel kõigiti.

Saart ümbritsev laht olevat väga hea angerjapüügikoht. LuxuryRealEstate kodulehelt on võimalik osta saari ka teistesse maailma paikadesse.

Näiteks maksavad palmisaared Belize’is või Polüneesias vahemikus 50–70 miljonit USA dollarit. Odavamalt saab privaatsaare Stockholmi lähedal, mille hind Pihlalaiu oma küll ületab, küündides 600 000 euroni.

Ain Lember, Raul Vinni

Print Friendly, PDF & Email