Ruhnu saabus uus ketassaekaater

Ruhnu saabus uus ketassaekaater

 

Möödunud nädalal parvlaevaga Amalie Ruhnu saarele saabunud uus ketassaekaater (fotol) vahetab välja aastakümneid vana ja väsinud kolleegi.

„Nüüd saame hakata Ruhnus kohapealsest puidust vajalikku ehitusmaterjali tootma,” rõõmustas Ruhnu vallavanem Aare Sünter. “Siiani on lauad ja prussid peamiselt kas Saaremaalt või mandrilt laevaga Ruhnu toodud. Meil on saarel metsa aga piisavalt, et enamik meile vajalikku puitehitusmaterjali kohapealt saada.“

Vallavanema hinnangul peaks saekaater tööle pandama juba lähima kuu jooksul. Osalise koormusega tööle hakkav kaater andvat lisatöövõimaluse kahele inimesele.

Uus saekaater vahetab välja vana ja amortiseerunud “sihkat-sahkat-sae”, mis toodi kasutatuna Ruhnu saarele pärast 1969. aasta suurest tormist tingitud metsamurdu. “Voolu võttis palju, tulemust andis vähe,” kirjeldas vallavanem masina ebakvaliteetset toodangut andvaid viimaseid aastaid. 2006. aastal andis riik varem Riigimetsa Majandamise Keskusele kuulunud vana saekaatri ja selle aluse kinnistu Ruhnu vallale.

Sünteri sõnul on saekaater jätkuks Ruhnu saarele toodud metsatehnikale. “Eelmisel aastal soetati ja toodi saarele uus traktor koos metsaveokäru ja tõstukiga. Selle aasta suvel soetati halumasin ning nüüd saeraam,” selgitas vallavanem.

Saekaatri valmistas Ruhnu vallavalitsuse tellimusel Valgamaal asuv ettevõtte AS Ritsu, raha eraldas siseministeerium. Kokku saadi kaatriga seotud kulutuste (transport saarele, olemasoleva hoone renoveerimine, lisavahendite soetamine jm) katteks miljon krooni.

Print Friendly, PDF & Email