Salme vallateater käis Võrus X harrastusteatrite festivalil (1)

Salme vallateater käis Võrus X harrastusteatrite festivalil

 

Salme näiteseltskond käis eelmisel nädalavahetusel, 9.–11. novembrini Võrus kümnendal harrastusteatrite riigifestivalil.

Kui üle terve Eestimaa on tegutsemas ligemale viissada harrastusteatritruppi – sealhulgas ka kooliteatrid –, siis Võrru pääses neid läbi üsnagi tiheda konkursisõela 14. Festivalile pääsuks tuli esitada oma lavastuse video, valiku tegi kohtunike kogu eesotsas Kaie Mihkelsoniga. Eraldi grupis hinnati maakondade parimaks tunnistatud lavastusi ja suvelavastusi.

Läbi kolme teatripäeva tegutses kaks festivaližüriid: Tõnu Lensment, Anneli Saro, Andres Keil hindasid nn põhiprogrammi lavastusi, maakondade parimaid panid oma nägemuse kohaselt järjekorda Maret Oomer, Tarmo Tagamets ja Eva Klemets.

Festivali korraldusliku poole pealt tuleb tunnistada, et kuigi Salme vallateatri trupil oma tükki „Batsheba Saaremaal“ uuesti ette mängida ei tulnud – suvelavastuste kolm laureaati olid juba välja valitud, lisaks Salmele veel Tammsaare-teatri „Lembelood vanas linnas“ ja Ruusa rahvamaja „Jõujaam“ – ja me olimegi põhiliselt teiste vaatamise ja uute kogemuste omandamise peal väljas, ei jõudnud me ometi kõiki etendusi ära näha.

Paralleelselt toimusid erinevates mängukohtades eri etendused ja nii tuligi meie seltskonnal ennast ära jagada ning pärast omavahel muljetada.
Salme rahva vaieldamatuks lemmikuks kujunesid Võru teatriateljee „Võrumaa rituaalid“, lavastaja Tarmo Tagamets (mida küll näidati väljaspool ametlikku programmi), ja Palamuse amatöörteatri etendus „Tali“ – autor Madis Kõiv ja lavastaja Raivo Adlas.

Ju siis on Jüri Tuuliku Abruka-lood saarlastele nii argipäevased ja igiomased, et ei osanudki neid esimeste kohtade väärilistena märgata, aga ometi nii juhtus: maakondade parimate harrastusteatrite kategoorias võitis Tabivere harrastusteater, mängides Jüri Tuuliku „Taevaredelit“ (lavastaja Tõnis Lepp), ja põhiprogrammi grand prix läks Haapsalu teatrile Randlane Jüri Tuuliku „Meretaguse asja” eest (lavastaja Maie Matvei).

Ka parima naisnäitleja preemia läks Haapsallu: Malli osa eest sai selle Anne Pangsepp, parimaks meesnäitlejaks osutus sellel festivalil Tiit Tammesson Jõelähtme lavagrupist.

X harrastusteatrite festivali lõpetamisel anti pidulikult üle Eesti harrastusteatrite liidu teenetemärgid koos kultuuriministeeriumi tänukirjadega viieteistkümnele staažikale harrastusteatri lavastajale-näitlejale. Seejärel kutsus Võru kultuurimaja Kannel teatritegevuse administraator Kalju Liiver festivalikomitee nimel kõiki lõputordile ja jäigi üle hüvasti jätta… 2008. aastal kohtutakse jälle – kus ja kelle korraldusel, see selgub õige pea.

Saare maakonna harrastusteatritegijatele aga üleskutse: kultuuritöötajate nn Tarkade Klubi nõupidamisel otsustati 2008. aasta ProvintsiTeatriPäev pühendada Lydia Koidula 165. sünniaastapäevale. Oli ju Koidula see, kelle eestvedamisel eesti teater omal ajal „Saaremaa onupoja“ lavastusega alguse sai. Sirvige Koidula näidendid-jutud uuesti läbi – äkki leiate sealt midagi oma trupi jaoks. Siis saame 1. juunil koos Koidulat mängida!

Print Friendly, PDF & Email