Juhtkiri: Hooldekodu kui krematoorium

Juhtkiri: Hooldekodu kui krematoorium

 

Tänases lehes on mõtlemapanev lugu Saare maakonna hooldekodudest, kus tuleohutusolukord on pehmelt öeldes halb. Asi on koguni nii hull, et kui peaks puhkema tulekahju, on suur tõenäosus, et suurem osa eakaid või puudega hoolealuseid tules oma otsa leiab.

See on kivi nii kohalike omavalitsuste kui ka riigi kapsaaeda – eakate hooldekodud kuuluvad enamikus kohalikele omavalitsustele, erihooldekodud jällegi riigile. Päästekeskus on omavalitsusi sunniraha nõude eest ka hoiatanud, kuid olukord muutunud ei ole. Siinkohal ei saa jätta märkimata, et tuleohutusnõuete mittetäitmine ei ole paraku hoolekandeasutuste ainuke mure. Teisisõnu, erilist hoolt vajavatel inimestel puudub inimväärne elukeskkond.

Asutused ise loodavad helgemale tulevikule, mil ehk päris uued ning nõuetele vastavad hooned saab. Kas tõesti ei oleks võimalik nüüd ja kohe midagi ette võtta? Samas loeme BNS-i uudisest, et esimese 10 kuuga on tänavu riigieelarvesse laekunud 65,8 miljardit krooni, mis on mullusega võrreldes tublisti rohkem. Kas ei saaks kas või nendest vahenditest eraldada summat, mis aitaks nii kohalike omavalitsuste kui ka riigi hoolekandeasutusi turvalisemaks muuta? Enne kui juhtub midagi pöördumatut.

Print Friendly, PDF & Email