Abiminister lubas bussifirmadele lisatoetust

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium on abiminister Siim-Valmar Kiisleri kinnitusel hädaolukorras valmis maakondade bussiliinide dotatsioonideks plaanitust enam raha leidma.

“Vedamata inimesed ei jää ja vajadusel me selle raha ikka leiame,” ütles Kiisler ajalehele Postimees.

Praegu on järgmise aasta riigieelarve eelnõus dotatsiooniraha ette nähtud 245 miljonit krooni – tänavusest 25 miljonit enam. Postimees märgib, et tõenäoliselt tuleb riigil bussitoetusi suurendada, sest bussifirmad ei ole nõus streigiga ähvardavate bussijuhtide palka tõstma enne, kui neile on antud lisaraha.

“Dotatsiooni kasvu arvutades lähtume praegustest hindadest,” selgitas Kiisler. “Bussifirmad on ise praeguste hindadega pakkumised teinud ja meil ei ole sisuliselt ühtegi alust neid hindu hüppeliselt tõsta.”

Kui kümnendi hakul said bussifirmad aastas riigilt toetusena 124,95 miljonit krooni, siis selleks aastaks on see tõusnud 220 miljoni kroonini ehk pea 75 protsenti. Tänavu kasvasid toetused 13, eelmisel aastal kaheksa ja 2005. aastal 25 protsenti.

Eelarvet arutava riigikogu opositsiooni eestkõnelejaks on bussitoetuste valdkonnas bussifirmas Atko Grupp suurosalust omav keskerakondlane Arvo Sarapuu, kelle hinnangul oleks bussifirmadele veel vaja anda vähemalt 25 miljonit krooni lisatoetust. Rahavajadust põhjendab Sarapuu kolme asjaga: kallinev kütus, bussijuhtide palgatõus ja üldine inflatsioon.

Näiteks nõuavad ametiühingud praegu bussijuhtide minimaalpalga tõstmist 30 protsendi võrra. Lisaks peaksid Sarapuu hinnangul bussidele senisest rohkem raha andma ka kohalikud omavalitsused.

Print Friendly, PDF & Email