Leisis tulevad Eesti meistrivõistlused ketramises (1)

Eesti maalamba ühing korraldab detsembri keskel Leisis esimesed Eesti meistrivõistlused ketramises.

Eesti maalamba ühingu president Gilleke Kopamees ütles Oma Saarele, et võistlustele oodatakse umbes 30 ketrajat üle Eesti. “Ürituse eesmärk on tõmmata tähelepanu naturaalsetele kiududele ja kodumaise toormaterjali tarbimisele,” ütles Kopamees. “See on väga valus, aga kõik see asi sureb praegu Saaremaal välja, me ei toitu oma toidust ega tooda ise tarbeesemeid,” selgitas ta.

Võistluste põhirõhk on villa ketramisel, ent juhul kui õnnestub hankida kodumaist linakiudu, siis kedratakse ka lina. “Me tahame ikka Eesti lina kedrata, me ei taha minna ehitusmaterjalide poodi takku ostma,” ütles Kopamees. “Soovime kontakti inimestega, kel võib pööningul olla veel omaaegset Saaremaa põllu peal kasvanud linakiudu. Seda pole õieti kuskil, isegi Lõuna-Eestist pole me saanud.”

Praegu töötab meistrivõistluste žürii välja võistlustingimusi ja paneb paika võistlusklassid. Võistlus viiakse läbi kas Sassi majas või Leisi keskkoolis. Võistuketramist toetab kohaliku omaalgatuse programm, ürituse partneriteks on Leisi VäRks ja Leisi vallavalitsus.

Gilleke Kopamees ütles, et suvel korraldab maalamba ühing Muhus Koguva külas Põhja-Euroopa meistrivõistlused ketramises.

Print Friendly, PDF & Email