Repliik: Trükiveakurat või teadmatus?

Repliik: Trükiveakurat või teadmatus?

 

Nädalajagu päevi on minu laual olnud koguteose “Saaremaa” teine köide, mille ilmumine (tegelikult küll üleüldse idee teostumine) on olnud tõeline kangelastegu. Selle eest teen sügava kummarduse lugupeetud Maret Pangale, sest vaevalt oleks trükis tema ennastsalgava entusiasmita ilmavalgust näinud.

Ilmselt pakub “Saaremaa” lugemisrõõmu veel paljudeks pikkadeks sügis- ja talveõhtuteks, kuid – nagu ütles kunagi üks tuntud poliitik – mitte sellest ei tahtnud ma täna rääkida. Meeles mõlgub mul hoopiski tilgake tõrva, mille peale ühtelugu mõtlen ning endamisi arutlen, kas ja kuidas sellised “apsakad” trükistesse satuvad.

Tänu oma tööle tean täpselt trükiveakuradi vingerpusside keerdkäike, kuid aastaid tehtud raamat, teatmeteos (olgu siis akadeemilisi teadmisi andev või populaarteaduslik) peaks säärastest pattudest prii olema.

Olen “paadunud” naiskodukaitsjana viimastel aastatel sukeldunud meie organisatsiooni ajaloo uurimisse (kuna minu teada on sellega siiani tegelenud vaid väärikas naiskodukaitsja Ellen Kask, on materjali kogutud veel suhteliselt vähe) ning esimene asi, mida ka “Saaremaast” otsisin, oli märksõna “naiskodukaitse”.

Mul oli kahju, et ei leidnud sealt ühegi ennesõjaaegse esinaise nime, kuid hoopiski nutmaajav oli lehekülg 1012, kus ilutsemas kaunis pilt viiest naiskodukaitsjast, ilusasti oma toonastes helesinistes vormikleitides ja Kaitseliidu käesidemetes, aurahadki rinnas, kuid pildi allkiri teavitamas, et tegemist on grupi Eesti Punase Risti Saaremaa organisatsiooni juhtivate tegelastega 1930. aastail. Ma ei väida, et pildil olevad prouad ei võinud kuuluda ka Punasesse Risti, kuid enam kui kindel on see, et tegemist on toonaste naiskodukaitse juhtidega.

Miks teen aga suure numbri ühest pildiallkirjast? Aga seepärast, et tegemist on teemaga, mida tunnen, ning samas tean, et seda raamatut hakatakse kasutama allikana koolitöödes, lehelugude tegemisel jne. Ja nõndamoodi võib ükskord kirjapandud vildakas lause muunduda vaieldamatuks tõeks.

Print Friendly, PDF & Email