Piaf tantsis armsamate käte vahel

Piaf tantsis armsamate käte vahel

 

Reedel pakkus Kuressaare Linnateatris tantsuteatri Zick Dmitri Harchenko neoklassikaline tantsulavastus “Piaf” omanäolise ja ootamatult positiivse elamuse prantsuse šansooniikooni Edith Piafi elust.

Lavastaja-koreograaf Dmitri Harchenko rääkis, et Piafi elust on ta juba mõnda aega, võib isegi öelda, et aastaid mõtteid mõlgutanud. Et mismoodi siduda tantsuks lauljatari elu ja tegemisi.

Kui tavaliselt keskendutakse kuulsuste puhul ikkagi nende skandaalsemale poolele, siis Harchenko seda ei tee. Ta on lihtsalt lavastanud episoodid selliselt, et need toovad esile tema enda nägemuse Piafist kui Häälest, naisest, kelle võrdlemisi segasevõitu elu saab vaid mööndustega nimetada õnnelikult õnnetuks või vastupidi. Õnnelik või mitte, aga nii tantsijad kui lavastaja olid nõus, et see etendus oli suhteliselt kergekaaluline ja lihtsalt allaneelatav. Oli ju Piaf tavaline prantsuse naine.

Ja tema laulud lihtsakoelised ja sõnum kergelt pateetiline. Hoolimata tema komplitseeritud elukäigust. Ja vaatamata sellele, et prantsuse keel ei ole vast suurele osale eestlastest publikule hoomatav…

Etenduse algus oli suhteliselt kobav ja komistav. Ja seda mitte tantsijate ebaprofessionaalsuse või madalseisu pärast. Ikka seepärast, et tehnikat ei saa usaldada. Kui aga etendus käima läks, jäin vaatama rohkem tantsijaid kui kõrval jooksvaid videosid. Videod pididki Zicki produtsendi Raido Bergsteini sõnul olema sellisteks täiendusteks ja vihjeteks, mis ei tohiks etendust segada. Domineerivad siiski tantsijad.

Kuna teksti sõnum oli piisavalt impressiivne ja jõuline isegi võõrkeelsena, siis lavastaja ei arva, et tekst peaks olema eestikeelne. Et lavastus ise oli nõudlik ehk tahtis, et tantsijad lülituksid ümber sõnalavastuslikele rollidele, siis pärisin näitlejate käest, kuidas neile endile tundus, kas see oli raske. Endro Roosimäe ütles, et see on tõsine vaev alati, iga kord, kui on vaja näidelda, aga selleks ju lavastaja ongi, et sellised olukorrad lahenduks.

Print Friendly, PDF & Email