Tänane päev möödanikus

Täna 70 aastat tagasi, 1937. aasta 2. novembril, ilmusid Moskvas Kremli tornide tippu seal varem olnud kahepeaga kotkaste (tsaarivõimu sümbol) asemele kuuemeetrise läbimõõduga rubiinklaasist valmistatud seest valgustatud tähed. Tegemist oli ajastu sümboliga – XX sajandi 37. aasta on Venemaa ajalukku jäänud kui verine aasta, sest alanud oli stalinliku terrori esimene suurem laine. Rahvasuus hakatigi neid uusi tähti nimetama verise ajastu surmatähtedeks.

Üheksakümmend aastat tagasi, 1917. aasta 2. novembril, kirjutas Suurbritannia tookordne välisminister Arthur James Balfour (sünd 1848) juudi rahvusest pankurile parun Rotschildile kirja, milles anti teada, et Tema Majesteedi valitsus toetab juutide ümberasumist nende ajaloolisele kodumaale Palestiinasse ja seal juudiriigi loomise ideed. Ajaloos tuntakse seda kirja “Balfouri deklaratsiooni” nime all.

Kirjas toodud ideed realiseerusid aga lõplikult alles 31 aastat hiljem – 1948. aasta mais, kui tekkis Iisraeli riik. Lord Balfour selle päevani kahjuks ei elanud – ta suri 1930. aastal ega näinud riigi sündi, mille loomist oli igati toetanud. Kuigi Balfouri deklaratsiooni ilmumist tuleb vaadelda ajaloolises kontekstis – käis I maailmasõda ja juudisoost pankurite toetus oli Briti valitsusele igati vajalik –, on see mees siiski ka täna Iisraelis suure au sees.

Kakssada kolmkümmend aastat tagasi, 1777. aasta 2. novembril, Katariina Suure valitsusajal asutati Venemaal linn, mis täna kannab nime Stavropol. 1935. aastal nimetati see ümber Vorošilovskiks (see oli aeg, mil Stalinit ümbritsenud piiratud hariduse ja kultuuritasemega inimesed soovisid kõik omanimelist linna). Ent seda nime kandis linn vähem kui kümme aastat – juba 1943. aastal ennistati varasem nimi, sest II maailmasõja päevil oli ilmsiks tulnud väejuht Vorošilovi andetus.

Kuid Stavropol on märkimisväärne veel ühel põhjusel. Nimelt astus 1946. aastal selles linnas komsomoli keegi 15-aastane Miša Gorbatšov – perestroika algataja Nõukogude Liidus. Pärast komsomoli astumist sõitis noormees Moskvasse ülikooli ja hiljem naasis kodulinna juba kommunistina, et hakata juhtima kommunistliku partei Stavropoli linnakomiteed.

Print Friendly, PDF & Email