Maria ja Dingeni digitaalsed maalid ehk postsürrealismi värvidemäng (4)

Maria ja Dingeni digitaalsed maalid ehk postsürrealismi värvidemäng

 

Läinud pühapäeva pärastlõunal avati Kuressaare kultuurikeskuse saalis kahe noore ja mitteakadeemilise saarlasest kunstniku digimaalide näitus.

Maria ja Dingen on valinud oma näituse teemaks digi- ehk puutetundlikul laual valminud taiesed. Mõlemad kahekümneüheaastased, mõlemad andekad ja võib öelda, provokatiivsed oma isepäise maailmanägemisega. Nagu Dingeni ema Maila Juns ütles, on tema poja oma sõnul kunstnikuks olemine elustiil. Maalid väljendavad elu ja mõtteid, need on tema viis maailmaga suhelda.

Näitus ise on piisavalt anonüümne, ehk jääb vaataja otsustada, mis piltidele nimeks panna ja seegi, kes on pildi autor. Töödel on tegelikult küll nimed olemas, näiteks Maria üks töö on “Gaasiline, vedel ja tahke olek”. Dingen on aga nime andnud pigem tööde grupile, kui konkreetsele teosele.

Kuna mõlemad kunstnikud ise eelistasid pigem vait olla kui oma teostest rääkida, siis õnnestus mul kätte saada vaid paar sõna Maria Evestuselt: “Ma maalin ilusaid pilte. Värve, mis parasjagu meeldivad, ja karaktereid. Eluta asju ma ei joonista.”

Näitus oli plaanitud varasemaks ajaks, aga kuna täpselt ei teatud, millal eelmine näitus maha võetakse, siis sellest ka näituse suhteliselt ootamatu avamine. Digimaalid jäävad kultuurikeskusse ilmselt kuuks ajaks.

Print Friendly, PDF & Email