Saaremaa tootjad osalesid toidupäeval

Saaremaa tootjad osalesid toidupäeval

 

Saaremaa tootjad käisid reedel Haapsalu kultuurikeskuses peetud kolmandal toidupäeval ning inimeste huvi Saaremaa toodete vastu oli suur.

Saarel asuva toidutootja valudest ja võludest tõi osalejatele praktilise näite AS-i Saaremaa Piimatööstus tegevjuht Andi Saagpakk, kes puudutas oma ettekandes eelkõige toiduainete tootmise tööstuslikku poolt.

“Päris Eesti toitu saab taludest ja väiketootjatelt,” nentis Saagpakk, täpsustades, et Eesti majandusruum on väike ja paljud Eesti toidu märki kandvad suurtootjate tooted valmistatakse tegelikult mujal. Seega on 100% Eesti toorainel põhinevat toitu päris raske leida.

Saagpakk lisas, et Saaremaa lihatööstus on seni kasutanud kohalikku toorainet, 100% oma on sealiha. Mõlemad, nii piima- kui ka lihatööstus on hea mainega. “Kahjuks on kalatööstus saartel hääbuv majandusharu,” tõdes Saagpakk.

“Saaremaalt pakkusid oma tooteid nii liha- kui ka piimatööstus, kohal olid ka Nasva Pagar ja Saare Leib,” mainis Saagpakk, kelle sõnul käis Haapsalu kultuurikeskuses pakutavat uudistamas tuhandeid inimesi ja Saaremaa toodete vastu oli huvi väga suur.

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp kinnitas, et kõik tootjad jäid rahule. “Saare peal toota ja turustada on väga raske ja kulukas,” tõdes Potisepp, kes tänab kõiki Saaremaa tootjaid, kes võtsid vaevaks üritusel osaleda. Potisepa sõnul oli lisaks Saaremaa toidutootjatele kohal ka Saaremaa Saunad, kes rahvale saunamõnusid pakkus.

Ajalehe Lääne Elu andmetel ütles põllumajandusminister Helir–Valdor Seeder, et kõik euroliidu riigid toetavad oma riigis kohalikku toitu. Erand on vaid Holland ja Taani, kelle toodangust jääb kodumaale vaid väike osa. Seeder ennustas murrangulisi aegu kogu euroliidu toiduainetetööstuses.

Euroliidu põllumajanduspoliitikat sunnib üle vaatama üha kasvav hulk maksujõulisi tarbijaid nii Venemaal kui ka Aasias. Seederi sõnul avab euroliit kindlasti ka oma turu kolmandaile riikidele. Siis saab toiduohutusest üks abinõusid, millega liit kaitseb oma turgu odava toidu pealetungi eest.
Toidupäevale tuli ligi 40 toidutootjat, arvukamalt olid esindatud just liha-, leiva- ja joogitootjad.

Eesti toidu päeva korraldab põllumajandusministeeriumi tellimusel Eesti Toiduainetetööstuse Liit koos Eesti Konverentsikeskusega. Päev koosnes kahest osast: toiduvaldkonnaga kokkupuutuvatele asjatundjatele kutsetega seminar ning laiemale avalikkusele mõeldud festival, kus tutvustati tarbijatele/külastajatele Eesti toitu paljudelt Eesti tootjatelt.

Print Friendly, PDF & Email