Juhtkiri: Ühistransport au sisse! (1)

Juhtkiri: Ühistransport au sisse!

 

Seoses valglinnastumisega ehk teisisõnu halvasti välja kukkunud eeslinnadega, nagu ütleb tänases Oma Saares geograaf Rein Ahas, on põhjust rääkida ühistranspordivõrgu väljaarendamisest, kuna üks iseloomulik näitaja eeslinnadest kõneldes on elanike sõltumine autosõidust, mis toob kaasa liiklusummikute tekke.

Ühistranspordi kasutamise vastu räägivad aga puudulik infrastruktuur, halvas seisukorras ja pahatihti räpased sõidukid, mitte just ülemäära viisakad bussijuhid jne. Mis seal salata, ühistranspordi kasutamine ei ole nende inimeste jaoks, kes eeslinnas eramajas elavad, just prestiižne tegevus.

Nii mõneski Euroopa linnas aga on näiteks metroo kõige efektiivsem viis kiirelt kesklinnas asuvasse töökohta jõuda. Meie võime paraku metroost ainult unistada ning ka hommikune Kudjapelt tulev linnaliinibuss jääb graafikust maha, sest tal ei õnnestu Marientali ristis vasakpööret sooritada…

Tundub, selleks et valglinnastumine saaks ohutult edasi kulgeda nii Tallinnas, Kuressaares kui ka teistes Eesti linnades, tuleks lisaks korralike sõidukite muretsemisele läbi viia üks korralik ühistranspordi kampaania.

Print Friendly, PDF & Email