Tänavu on autorataste alla jäänud 75 metslooma

Tänavu on autorataste alla jäänud 75 metslooma

 

Eilse seisuga oli Saare maakonnas sel aastal juhtunud 75 liiklusõnnetust, mille on põhjustanud metsloomad. Teedel on autode ette sattunud ja kas viga või surma saanud 46 kitse, kümme põtra ning üheksa metssiga. Väiksemate loomade üle arvestust peetud ei ole.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo vaneminspektor Marika Pulk tunnistas, et tegemist on liialt suure arvuga ning kogu Eesti lõikes ei ole päeva, mil autorataste alla ei satuks mõnd metsaelanikku.

Lisaks loomadele saavad aga kannatada ka autod ning inimesed ja vahel võib kahju olla korvamatu, seda eriti siis, kui sõiduauto ette satub põder.

Politsei teadaannetest võib lugeda: “Sõiduautole Mazda 626 jooksis ette kits, inimesed viga ei saanud”; “Liiklusõnnetus metskitsega, kits tõmbleb tee ääres”; “Sõiduautole jooksis ette kits, kits lohistas ennast kraavi, kuid hetkel elab”; “Saia teeristist 5–10 km paremal jooksis sõiduautole Honda Civic ette kits, inimesed kannatada ei saanud”; “Liiklusõnnetus, jooksis ette metssiga, inimesed õnnetuses viga ei saanud, metssiga võis surma saada”; “Riigimaan-tee nr 10 80-ndal km jooksis Falcki patrullautole ette metskits, juht viga ei saanud, kits jooksis metsa, sõidukil esiots deformeerunud”.

Need on vaid mõned näited. Nagu ütleb Kuressaare politseijaoskonna komissar Aare Allik, ei vali metsloomad autosid, mille ette joosta, ning liikluses on kannatada saanud nii turvateenistuse patrullauto kui ka kiirabiauto.

Kas ei peaks teedel rohkem olema hoiatavaid liiklusmärke? Saarte teedevalitsuse liiklusohutuse juhataja Aivo Tasane märkis, et nemad on keskkonnateenistusest ohtlike teelõikude kohta informatsiooni küsinud, samuti on tehtud oma tähelepanekuid. “Ükski omavalitsus ei ole vähemalt minu tööloleku ajal küll selles küsimuses meie poole pöördunud,” nentis ta. Tasase arvates võiksid siinkohal infojagamisel aktiivsemad olla just jahimehed, kes teavad loomade liikumiskohti.

Allik lisas veel ühe probleemi, mis seotud loomadega, kes on tõenäoliselt küll vigastatud, kuid suudavad “sündmuskohalt” siiski omal jalal lahkuda – eeldatavalt saavad nad sisemisi vigastusi ning lähevad metsa surema. Politsei palub liiklejatel eriti tähelepanelik olla neil teelõikudel, mis on varustatud metsloomade eest hoiatavate liiklusmärkidega. Praegu on intensiivne jahihooaeg, loomad on ärevil ja liiguvad palju ning seetõttu satuvad ka rohkem maanteedele.

“Kui loom on sattunud avariisse, tuleb sellest teada anda keskkonnainspektsiooni infotelefonil 1313,” tutvustas Pulk õiget käitumist liiklusõnnetuse puhul, mille on põhjustanud loom. Siis võtab keskkonnainspektsioon ise ühendust kohaliku jahiseltsiga ning kui autojuhil ei ole tarvis oodata politsei või kiirabi saabumist, ei tule tal ka jahimehi ära oodata,” sõnas vaneminspektor.

Print Friendly, PDF & Email