Juhtkiri: Väikesaarte randlased taas merele!

Juhtkiri: Väikesaarte randlased taas merele!

 

Riigikogu võttis eile vastu kalapüügiseaduse muudatuse. Selle kohaselt võivad väikesaarte kalurid nüüd kala püüda vähem kui kümne võrguga.

Seadusemuudatus on igati loogiline, sest ligi pooled väikesaarte kutselistest kaluritest püüavad kala vähemate võrkudega, kui seadus ette nägi ning kus siis veel kui mitte saartel peaks kalapüügi jätkumist eriliselt soodustama.

Rannakalurite näol on ju tegemist väikesaarte traditsioonide elushoidjatega. Eestis püsiasustusega väikesaarte seaduse järgi on väikesaari kaheksa: Abruka, Kihnu, Manija, Piirissaar, Prangli, Ruhnu, Vilsandi ja Vormsi. Seadusemuudatusest jäävad välja suursaarteks loetavad Saaremaa, Hiiumaa ja Muhu.

On räägitud, et kalureid on Eestis olemasoleva kalavaru kohta liiga palju, et tagada kalapüügiga hõivatud isikutele stabiilset ja tööväärilist sissetulekut. Kui kalapüügiseaduse eesmärk omal ajal oli vähendada kalurite arvu, siis tehti seda saarte suhtes küll väga ebaõiglaselt. Järgmine kivi meie pea olematu regionaalpoliitika kapsaaeda.

Print Friendly, PDF & Email