Lemmikloomade päev Saaremaa moodi: raudkangiga kasside kallale (13)

Lemmikloomade päev Saaremaa moodi: raudkangiga kasside kallale

 

Eile hommikupoolikul, rahvusvahelisel lemmikloomade päeval olid pealtnägijad tunnistajaiks Kaarma vallas toime pandud tapatööle, kus raudkangi hoopide läbi leidsid otsa kaks kassi. Politsei on asunud selgitama juhtunu asjaolusid.

Esimesena märkas kasside materdamist oma koduaknast Kudjapel Kuressaare teel elav ja akna all hommikukohvi joonud Ingrid Heinala. Kadi raadiole antud usutluses rääkis tütarlaps, et nägi, kuidas üle tee asuval krundil töötav ehitusmees lõi kassi kaks korda kehapiirkonda, kasutades selleks käsivarrepikkust toru.

Heinala sõnul tõmbles loom veel mitu korda, enne kui mees ta kilesse pani ning maha mattis. Kas kass oli sel hetkel juba surnud või veel elus, ei osanud neiu öelda.

Teise kassi surma nägi pealt ka Ingridi ema Anneli. Juhtunust teavitati loomakaitseseltsi, kohalikku omavalitsust ning politseid. Komissar Meelis Juhandi sõnul kontrollitakse sündmuse asjaolusid, välistatud ei ole kriminaalasja algatamine. Looma julma kohtlemise eest võidakse määrata rahatrahv või kuni aastane vangistus, märkis Juhandi.

Kassid tapnud töömees Ants ütles Oma Saarele, et tema täitis kassiomanike käsku loomad ära kaotada. „Kas viin varjupaika või kuhu tahes,“ ei olla talle täpsemaid juhiseid jäetud. Kuna mees enda sõnul kasse kätte ei saanud, valis ta kõrvaldamise viisiks kangi. „Mina ei teadnud, et keegi näeb,“ põhjendas ta. Ülejäänud kassid jäävat Antsu sõnul nüüd ellu.

Hetkel Tallinnas haiglas viibiv kasside perenaine tunnistas, et andis ehitusmeestele käsu loomadest lahti saada. „Me ei saa nende eest hoolitseda, kui peame äkki siia haiglasse jääma,“ rääkis proua Ella. Kasse on ta krundil pidanud enda sõnul päris pikka aega. „Kunagi keegi tõi ühe poja ja nii neid juurde tuli,“ rääkis ta ning lisas, et viimati oli hiirepüüdjaid kokku viis.

Naabrinaise Anneli sõnul hoolitses kassiomanikest vanapaar, kes ise Kuressaare teel ei ela, oma lemmikute eest väga. „Alati tõid neile süüa, kallistasid, hoidsid süles,“ mainis ta. „Siin oli üks väike maja nende jaoks ja talvel, kui oli külm, siis nad isegi kütsid seda.“

MTÜ Saaremaa lemmikloomade turvakodu esindaja Helen Kuleša peab juhtunut räigeks, kuid märgib, et kahjuks pole see ainuke kuuldud koletus, mis loomadega tehtud. Ühel kassil lõigati elusast peast käpad otsast, teist lohistasid lapsed nööri otsas ratta taga, tõi naine mõne näite.

„Kui keegi väidab, et loomade väärkohtlemine ja hulkuvad loomad ei ole Saaremaal probleem, siis on see väga asjatundmatu jutt,“ ütles Kuleša.
Kaarma valla halduse peaspetsialist Maidu Ots tõdes, et eriti nukker on olukord sügisel, kui inimesed lähevad suvilast ära, jättes kevadel muretsetud loomad maha, sest korterisse nood enam ei mahu.

„Kutsika või kassipojaga on hea mängida, aga kui suureks kasvab, siis jäetakse maha. Kui endale lemmik võtta, siis on ikka mingid kohustused ka,“ rõhutas Ots ning rääkis, kuidas viis eile Pähkla kandis lapsi hirmutanud kaks hulkuvat koera Valjalga turvakodusse. Kui loomade vanu või uusi omanikke ei leita, siis tasub Otsa sõnul kahe nädala hoiukulud omavalitsus.

Anneli Heinala jätab õhku küsimuse, kumb on parem: kas see, kui loomaomanik, kes tunneb, et ei suuda oma lemmiku eest enam hoolitseda, laseb ta kõrvaldada, või see, kui loom lastakse tänavatele hulkuma? Nii Heinala kui Ots leiavad, et looma saab hukata ka inimlikumalt, kui seda tehti antud juhtumi puhul. „Aga vanad inimesed ehk ei teagi, mis võimalused on, ning et selline tapmine on karistatav, nad ei loe lehti, ei käi internetis,“ rääkis Heinala, rõhutades, et teemat tuleks rohkem kajastada.

Print Friendly, PDF & Email